Как се смятат годините на кучетата?

Как се смятат годините на кучетата? - картинка 1

Почти всеки знае, че годините на любимите ви животни се пресмятат по доста по-различен начин от вашите

Разпространено е мнението, че една човешка година се брои за седем кучешки. Това обаче не е точно така, защото съществуват някои изключения, с които, ако не се съобразим, ще ни излезе крива сметката.

Основен фактор за пресмятането на възрастта на вашето куче е неговата порода. Също от значение са неговите височина и килограми. Така разпространеното мнение, че една човешка година се равнява на седем кучешки, не е напълно вярно и важи само за няколко породи.При едрите кучета като овчарките, лабрадорите, санбернарите и т.н.,  генът играе важна роля за продължителността на живота им. Реално погледнато животът на кучето започва след края на втория месец, когато се отдели от майка си и започне да съществува отделно. След 6 месеца кученцето е загубило бебешките си зъбки и израстват постоянните. Следва зрелият период на животното. Женските съзряват по-бързо от мъжките, както е и в човешкия живот.


Ако животното е добре гледано, то може да стане родител дори и на 10-годишна възраст, което е сравнимо с 60-годишна възраст при хората. Признаците на стареене също зависят от породите – при някои се забелязват на 13-14 години, при други – чак на 16-18.

Кучетата стареят много по-бързо в първите две години на съществуването си. След това остаряването им се забавя. Така първите им два месеца се броят за две години. След това до навършване на първата година на всеки два месеца се прибавят по четири човешки години. Първата година на кучето се равнява на 16 човешки, а втората – на 24 човешки.След тях съотношението се урежда 5 кучешки години за 1 човешка за малки и средни породи. За големите породи 6 кучешки се равняват на 1 човешка, а за гигантските породи 7 кучешки години се равняват на 1 човешка.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна?

Да, всяка възможна и веднага.

50.00%

Да, но само отбранителна.

30.00%

Не, ще се справят и сами.

20.00%

В никакъв случай!

0.00%

Не знам...

0.00%

Блогове