Как ще ги стигнем американците...по расизъм?

Как ще ги стигнем американците...по расизъм? - картинка 1

Индианският геноцид, размириците във Фъргюсън и все такива неща от "страната на възможностите"

Америка – страната на неограничените възможности. Или така поне я наричат. Една от водещите световни сили днес излезе с доклад за човешките права по света. В него се отбелязват проблемите на нашата мила родина.

Ето и самата информация: Маргинализацията и социалната нетолерантност към циганското малцинство остава най-големият проблем на България в областта на човешките права.

В частта за страната ни за 2015 година като проблеми се подчертават още продължаващото влошаване на медийната среда, включително нарастване корпоративната и политическа зависимост на медиите.

Корупцията също продължава да бъде сериозен проблем, който подкопава общественото и бизнес доверие в съдебните и други правителствени институции, информира „News.bg”.

Държавният департамент подчертава още редица проблеми с човешките права в България: убийства, тежки условия в затворите, полицейско насилие; големи отлагания в съдебната система; религиозна дискриминация и насилие, антимюсюлмански демонстрации, недостатъци в процеса по интеграция на бежанци, изборни измами, насилие на полова основа и дискриминация срещу жените, насилие срещу деца, нарастване на антисемитизма в интернет, трафик на хора, дискриминация срещу хора в неравностойно положение, срещу малцинствата и лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и други.

Правителството предприе стъпки за наказателно преследване срещу официални лица от службите за сигурност и други служби, които са извършили нарушения, но действията не са достатъчни и безнаказаността все още е сериозен проблем, казва се още в доклада.

Всичко казано в доклада е истина, не го отричаме. Само едно ни учудва и то е, че именно братята американци го казват, имайки предвид геноцида над индианците както и тяхното отношение към чернокожите днес. Пак повтаряме, че всичко казано в доклада е самата истина. Но, нека оставим фактите да говорят сами.

Американският индиански Холокост, известен като „500 годишната война“ и „най-дългия Холокост, който взел най-много жертви в историята на човечеството“. Въпреки, че е най-огромният и най-дълго траещия – той се отрича. В САЩ и Канада не ги учат, че местното население е било екстерминирано. Избитите са между 95 000 000 и 114 000 000, но въпреки това рядко някой говори по темата. А, според други историци цифрата е много по-голяма.

Списъкът на американската политика за геноцид включва: масово унищожение, биологична война, насилствено прогонване от домовете, лишаване от свобода, въвеждане на ценности, различни от корените им, съзнателна хирургическа стерилизация на жените, забрана за религиозните церемонии и много други.

Да не навлизаме в подробности, защото историята, свързана с тази тема, е доста голяма. Просто ще кажем, че братята американци имат да изкупват голям грях по отношение на индианското население и... африканското, което са  докарвали с робски галери по памуковите плантации на Новия свят. Но, това е минало, и в Европа, и дори в България е имало такава рестриктивна политика (Третия райх и Възродителния процес).

Както казахме нека не гледаме назад. Сега обръщаме поглед към  по-скорошните събития в САЩ. Помните ли протестите и размириците във Фъргюсън, щата Мисури, заради убийството на 18-годишен чернокож младеж от бял полицай на 9 август 2014 г. Беше обявено и извънредно положение.

Това е само един показателен пример затова как проблемът с чернокожото население на САЩ все още не е напълно решен, въпреки че сегашният президент Обама е представител.

И още един факт: кандидат-президентът на републикаците Доналд Тръмп, който все повече набира последователи, въпреки естриктивната си политика спрямо мюсюлманите.

Като заключение може да кажем, че докладът на Държавния департамент съдържа абсолютните истини за България, но беше необходимо да припомним и американските грешки, и да направят един доклад първо за себе си.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове