Как ще отбележим 3 март?

Как ще отбележим 3 март? - картинка 1

Тържества и шествия в цялата страна

7/ С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще отбележат Националния празник 3 март. Основните празненства ще бъдат в столицата София, а чествания ще има във всички градове в страната, информира БГНЕС.

Музеите ще отворят широко вратите си и ще обявят вход свободен за всички посетители в почивния празничен ден. НВИМ дори ще покаже най-голямата светиня на българското освобождение – оригинала на Самарското знаме.

На историческия връх Шипка най-българският паметник ще посрещне хиляди родни патриоти, които ще отдадат почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка и ще отбележат 138-та годишнина от Освобождението на България. Честванията на връх Шипка ще започнат ще започнат в 11.30 часа и в тях ще участва вицепрезидентът Маргарита Попова.


Президентът  Росен Плевнелиев ще вземе участие в тържествената програма в София, с която ще бъде отбелязан Националният празник на България 3 март. От 11.00 часа държавният глава ще присъства на тържествената церемония за издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата.

Лично Българският патриарх Неофит също ще се включи в националното честване. Час по-рано в 10.00 часа, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" при съслужение на столично духовенство Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще възглави Заупокойна молитва за отдалите живота си за българската свобода и благодарствен молебен за благоденствието на българския народ. След това ще се състои Литийно шествие с полагане на венци при паметника на Цар Освободител.


Министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва в тържественото отбелязване на годишнината от Освобождението на България в Стара Загора. Той ще присъства на военния ритуал по издигане на Националното знаме от 10.30 часа пред сградата на общината в града. След това Ненчев ще се включи в шествие с 300-метров национален флаг до Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“, където от 12.00 часа ще бъдат поднесени венци. Военнослужещи от гарнизон Стара Загора ще вземат участие във всички събития по отбелязването на Националния празник в града.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева ще участва в официалното честване и зарята проверка на националния празник в град Чепеларе. Тържеството започва от 17.30 часа на централния градски площад преди това Кунева ще се срещне с учители и граждани от Смолян и Чепеларе.

 

/30

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове