Как София стана столица на България

Как София стана столица на България - картинка 1

На 3 април 1879 Учредителното събрание избира града за столица на Княжество България

На 3 април 1879 г. Учредителното събрание избира София за столица на Княжество България. Днес София е 13-ят по големина град в Европейския съюз.


София е обявена за столица по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.

София носи името на късноантичната катедрала на града „Света София”.

Това се допълва от всенародната почит към светата мъченица София, майка на трите свети мъченици - Вяра, Надежда и Любов.

И тъй като „Божествената премъдрост”, т.е. Христос, е предмет на постоянно преклонение, неподвластно на определен ден от годината, то празникът на светиците - 17 септември, е приет за Ден на София.

Чества се и 4 януари, когато градът е освободен от турско робство през 1878 г. от руските войски.

И още от деня:

1265 г. - Битка при Ившам: Симон дьо Монфор е разгромен и убит, а папа Климент IV предоставя на Шарал д'Анжу права за организиране на кръстоносен поход.

1860 г. - На Великден в цариградската църква „Свети Стефан" при църковната служба епископ Иларион Макариополски не споменава името на Вселенския гръцки патриарх; Българската православна църква се отделя от Гръцката патриаршия.
1879 г. - Учредителното събрание избира София за столица на Княжество България.
1910 г. - Осъществено е първото изкачване на най-високия връх в Северна Америка - Макинли.
1917 г. - Владимир Ленин пристига в Петроград след заточението, което поставя началото на болшевишкото управление в руската революция.
1922 г. - Йосиф Сталин е избран за генерален секретар на ЦК на КПСС.
1932 г. - В СССР е извършена първата трансплантация на бъбрек.
1933 г. - Четирима англичани с два биплана извършват първия полет над Еверест (Джомулунгма).
1939 г. - Втората световна война: Хитлер разпорежда разработването на операция „Вайс" за нападение над Полша.
1942 г. - Втората световна война: Японската армия започва масирани атаки срещу американските войски.
1948 г. - Американският президент Хари Труман подписва плана „Маршал", съгласно който на 16 страни от Европа e отпусната помощ в размер на 6 млрд. долара за възстановяване след Втората световна война.
1966 г. - Съветският космически апарат „Луна" 10 влиза в орбита около Луната, като става първият изкуствен спътник на друго небесно тяло.
1973 г. - В Ню Йорк е показан първият мобилен телефон.
1975 г. - Боби Фишер отказва шахматна среща срещу Анатолий Карпов, в резултат на което Карпов получава титлата Световен шампион по шахмат.
1976 г. - Във Франция се провежда първата церемония по връчване на наградите „Сезар" за постижения в областта на киното.
1984 г. - Ракеш Шарма става първият индийски космонавт.
1986 г. - IBM показват PC Convertible, техният първи преносим компютър.
1990 г. - IX Народно събрание гласува законите за изборите, за политическите партии, за разтурване на Държавния съвет на Народна република България и избира Петър Младенов за председател (президент) на Република България.
1990 г. - БКП се преименува на Българска социалистическа партия.
1992 г. - XXXVI Народно събрание приема нов Закон за поземлената собственост и частното стопанисване на земята в България, който изисква връщането на земята в „реални граници".
2011 г. - Българската православна църква канонизира за светци новомъчениците от Ново село и Батак, дали живота си за християнската вяра по време на Априлското въстание.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове