Как свърши Балканската война...

Как свърши Балканската война... - картинка 1

... и започна Междусъюзническата?

На 17 май 1913 г. в Лондон е подписан мирен договор между държавите от Балканския съюз (България, Сърбия, Гърция и Черна гора) и Османската империя, с който се слага край на Балканската война (1912-1913). Претърпяла поражение във войната, Османска империя е принудена да отстъпи на съюзниците почти всичките си балкански владения (включително Македония, Албания, Епир, Косово, Санджак, Беломорска и Одринска Тракия).

Договорът е резултат от продължителни преговори между воюващите страни и активната намеса на големите европейски държави, които успяват да ограничат военните придобивки на съюзниците за сметка на Османската империя и новата албанска държава. Преговорите започват още след Чаталджанското примирие, но през януари 1913 г. са прекъснати от опита на османците за контраофанзива в Одринска Тракия.


Договорът урежда създаването на албанска държава. Споровете между България, Сърбия и Гърция за подялбата на Македония остават нерешени и това води до избухването на Междусъюзническата война (юни 1913 г.). В резултат от нея през септември 1913 г. България и Турция сключват Цариградския договор, с който условията на Лондонския мир са променени като империята си връща Одрин.

Договорът в Лондон слага край на Балканската война, но не и на конфликта на Балканите. Османската империя отстъпва почти всичките си територии върху европейския континент, но победата струва скъпо на съюзниците. Общите загуби на българската армия надхвърлят 84 000 души, на сръбската - 22 000, на гръцката - 11 000, на черногорската - 8000. Остава да се реши съдбата на освободените земи.

Точно споровете за освободените територии и заслугите на отделните държави във войната водят до пламналата незабавно Междусъюзническа войка, в която България воюва срещу бившите си съюзници Сърбия, Гърция, Черна Гора и Румъния, но и срещу присъединилата се към тях Османска империя. Тази война завършва с Първата национална катастрофа и загубата на Македония и Южна Добружда. 

И още:

На днешната дата през 1395 г. обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко.
През 1498 г. корабите на Васко да Гама достигат до Индия.
През 1555 г. в София мюсюлмански фанатици убиват с камъни Никола Мартинов, решил да се върне към християнската вяра.
През 1792 г. е създадена Нюйоркската фондова борса.
През 1846 г. саксофонът е патентован от Адолф Сакс.
През 1860 г. е основаван германският футболен клуб „Мюнхен 1860".
През 1867 г. четата на Филип Тотю със знаменосец Васил Левски преминава в България при Свищов.
През 1876 г. четата на Таньо войвода слиза на български бряг.
През 1913 г. в Лондон е подписан мирен договор между държавите от Балканския съюз (България, Сърбия, Гърция и Черна гора) и Османската империя, с който се слага край на Балканската война (1912-1913).
През 1930 г. френският министър на външните работи Аристид Бриан се обръща с призив за създаване на Европейски федерален съюз.
През 1956 г. България е приета за член на ЮНЕСКО.
През 1991 г. официалната рождена дата на интернет. Тим Бернърс Ли представя продукта си в научна комисия в Европейския център за ядрени изследвания (CERN).
През 1995 г. след като 18 години е кмет на Париж, Жак Ширак встъпва в длъжност президент на Франция.
През 2006 г. Баташките мъченици са канонизирани за светци от Българската старостилна православна църква.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове