Как в Полша се борят срещу педофилията?

Как в Полша се борят срещу педофилията? - картинка 1

Полският правосъден министър публикува списък на лица, извършили сексуални престъпления - с имена, адреси и снимки. Никой в Полша не критикува тази стъпка, която - според думите на министъра - била "голям напредък".

„Правото за защита на нашите деца стои над анонимността на престъпниците“, заяви правосъдният министър Збигнев Зиобро по повод публикуването на списъка на педофилите и изнасилвачите. Тази мярка е „голям напредък“, смята той. Списъкът съдържа имената, датите на раждане и местоживеенето на 768 осъдени педофили и изнасилвачи на деца под 15-годишна възраст. Правосъдният министър заяви, че този списък бил изключително полезен за полските семейства. Достатъчно е в търсачката да бъде зададено фамилното име или местожителството, и човек можел да разбере дали живее в някоя опасна област, заяви представител на министерството на правосъдието за полското държавно радио.

Крутите мерки са популярни сред полската общественост

Затова и министерството на правосъдието няма защо да се опасява от остри критики в страната. Полската общественост почти не коментира темата. Нито някой значим морален авторитет, нито някой опозиционен политик, е отправил критика срещу публикуването на списъка. „Полското общество презира педофилията от цялото си сърце“, казва психологът Збигнев Лев-Старович в разговор с ДВ. Резултатите от различни анкети показват, че голям процент от поляците се застъпват за кастриране на педофилите и настояват за доживотни присъди. А някои поляци се застъпват дори за смъртно наказание. Дори и иначе храбрият полски омбудсман Адам Боднар не отправя директна критика в разговора си с ДВ.  Казва, че се опитал да спре публикацията, но министърството на правосъдието не се отзовало на молбата му. Въпреки това той твърди, че съществуват редица конституциони възражения. „ Но тези възражения загубиха в голяма степен своята актуалност“, пише Боднар в декларация, която е на разположение на ДВ.

Популизъм вместо ресоциализация

„Никой не се осмелява публично да критикува този списък“, казва и психологът Збигнев Лев-Старович. Редица международни изследвания показват, че високите присъди не стряскат извършителите на сексуални престъпления. Нито пък могат да ги излекуват от педофилията, подчертава той. „Публикуването на списък на педофилите затормозява тяхното лечение и убива мотивацията им“, казва той в разговор с ДВ. Психологът подчертава, че който веднъж попадне в интернет като осъждан педофил, остава дамгосан за цял живот. „А това е фатално за ресоциализацията на тези хора“, казва Збигнев Лев-Старович.  Психотерапевтът е лекувал десетки педофили, сред тях и свещеници. „Но последните действия на дяснопопулисткото правителство на Качински намаляват значително шансовете за терапия“, подчертава той. Нидерландският кореспондент в Полша Екке Овербек окачествява действията на полския правосъден министър Зиобро като „евтин популизъм“. Овербек минава в Полша за независим специалист по въпросите на педофилията, откакто през 2013 година публикува книга за сексуалните посегателства срещу деца в полската католическа църква. „Де факто този списък е банкрут за полското наказателно право и за местата за изтърпяване на наказанията, които не могат да се справят с педофилите“, казва той. Борбеният холандец възприема списъка като косвен „призив към саморазправа и линчуване".

Polen Justizminister Zbigniew Ziobro (picture-alliance/PAP/P. Supernak)

Полският правосъден министър Збигнев Зиобро

Свещеници-педофили

Не е ясно дали в списъка фигурират и имената на осъдени за педофилия католически свещеници. От министерството на правосъдието потвърждават, че списъкът съществува още от октомври, но властите изчаквали с публикацията, защото искали да дадат възможност на осъдените да се защитят по съдебен ред срещу публикуването на личните им данни. Пресаташето на правосъдния министър Ян Кантак заявява в разговор с ДВ, че „съдилищата изключително рядко уважават подобни молби“. Говорител на правосъдното министерство не изключва възможността, в списъка да фигурират и имената на осъдени свещеници. На пръв прочит обаче, той не е открил в списъка конкретни имена, както заявява за ДВ.  Едно запознато с проблема за педофилията в църквата вътрешно лице, също не е открило в списъка известни нему осъдени за педофилия свещеници.  Възможното обяснение на този факт е, свещениците-педофили в Полша често се отървават с минимални присъди. Пресаташето на правосъдното министерство уверява, че „всички извършители на тежки сексуални прастъпления и осъдени педофили са включени в списъка, независимо от професията и гражданското им състояние“. Според предпазливи изчисления, в Полша има десетки осъдени за педофилия духовни лица. Главният редактор на полската католическа информационна агенция Марчин Пречижевски още преди една година заяви, че „в цялата страна има няколкостотин случаи на педофилия сред свещениците. При това наказателното преследване в някои от тях не е приключило“.

Има и втори списък

Към списъка с 768 имена има и допълнение с имената на 2 600 осъдени за по-леки сексуални престъпления. До този втори списък достъп имат само регистрираните потребители от образователната сфера. Този списък забранява на училищата, детските граниди и младежките организации да назначават на рабата педофили. Който наруши това правило, ще бъде наказван с парична глоба. „От този втори списък има смисъл“, казва психологът Збигнев Лев-Старович. Политическите наблюдатели предполагат, че правосъдният министър иска да създаде „положителна“нагласа сред обществеността за планираното заострянe на сексуалното наказателно право. Полското министество на правосъдието заявява, че се е ръководило в действията си от „примера“ на американското министерство на правосъдието. Изглежда, че в Полша не обръщат голямо внимание на стандартите на ЕС в това отношение.

източник: Дойче веле

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове