Kак заловиха Садам в дупка край Тикрит

Kак заловиха Садам в дупка край Тикрит - картинка 1

Открит е в подземие, в неузнаваем вид - гладен, изтощен и мръсен. Направен е ДНК тест, за да бъде установена самоличността му

На 13 декември 2003 г. бившият иракски президент Саддам Хюсейн е заловен близо до родния му град Тикрит.

Още на младини Саддам желае властта и влиза в политиката. Саддам Хусейн Абд ал-Маджид ал-Тикрити ил е президент на Ирак от 1979 до 2003 г.

През 1956 г., едва 19-годишен е участник в антимонархически заговор, организиран от студенти в Багдад. В следващата 1957 г. става член на партията БААС - организация, създадена от православния християнин Мишел Афлак, тя е патриотична организация, която се бори за арабско единство, социализъм, федерализъм.

1958 г. монархията в Ирак е свалена след военен преврат, извършен от несвързани с БААС офицери. Година по-късно баасистите извършват неуспешен опит за покушение срещу новия президент ген. Касем. Един от атентаторите е 22-годишният Саддам Хюсеин, който е прострелян в крака. Повечето негови съратници са убити в престрелката с президентската охрана. На отсрещния бряг на р. Тигър от арест го спасява случайната поява на непознат бедуин, който му дава свои дрехи, за да се преоблече.

След кратък емигрантски период в Сирия Хюсеин получава убежище в Египет, където президент по това време е Гамал Абдел Насър.

С личната подкрепа на президента, Саддам получава стипендия за обучение, завършва гимназия и продължава в университет. По същото време в Багдад е съден задочно за участието си в атентата срещу ген. Касем и получава смъртна присъда (1960).

Саддам се връща в Багдад след като научава за преврата от 8 март 1963 г., осъществен от разнородна коалиция противници на ген. Касем, сред които и баасистите. Работи като следовател по политически дела. Президентския и премиерския пост в страната си поделят освободените от затвора Ал-Бакр и Ареф.

През 1966 г. повежда нелегалната борба на партията, на която вече е зам.-председател.

След смъртта на Ареф властта наследява по-малкият му брат, лишен от лидерски способности, което проличава и при безкръвния преврат от 17 юли 1968 г. Саддам взема сериозно участие в тези събития, след което партията БААС отново идва на власт, но вече самостоятелно.

Върху Саддам пада основната тежест при предотвратяване на неуспешния опит за преврат от 1973 г.

През есента на същата година Ирак участва в обединената арабска армия, която постига първата от десетилетия военна победа над Израел - основния регионален противник на арабите.

Саддам Хюсеин, като вицепрезидент по времето на Ахмед Хасан ал-Бакър, през 1979 г. заема поста му, след като възрастният Ал-Бакър се оттегля поради здравословни проблеми.

Саддам започва да налага култ към личността си

и става инициатор на Ирано-иракската война, започнала през 1980 г. и продължила до 1988 г., без да излъчи ясен победител.

Тази война изтощава и почти унищожава дотогава стабилната иракска икономика. Няколко години суша довеждат Ирак до ръба на хуманитарна криза, която взема своя връх по време на Войната в Персийския залив (1990-1991).

Саддам Хюсеин е свален от власт на 9 април 2003 г., когато американските войски превземат Багдад.

Той е в неизвестност до 13 декември, когато е заловен близо до родния си град Тикрит. Открит е в подземие, в неузнаваем вид - гладен, изтощен и мръсен. Направен е ДНК тест, за да бъде установена самоличността му.

На 30 юни 2004 г. Саддам Хюсеин, държан от американските сили в Кемп Кропер в Багдад, и 11 старши функционери на партия БААС са предадени официално на временното иракско правителство, за да бъдат съдени за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид, както и да бъде разследвано неговото участие в насилствените кампании срещу кюрдите на север по време на Ирано-иракската война и срещу бунтовете на шиитите на юг през 1991 г. и 1999 г.

На 19 юни 2006 г. обвинението иска смъртна присъда за Саддам, неговия полубрат Барзан Ибрахим ат Тикрити и бившия вицепрезидент Таха Ясин Рамадан.

На 21 август 2006 г. срещу Саддам започва друго дело за геноцид и престъпления срещу човечеството.

На 5 ноември Върховният иракски наказателен трибунал признава Садам Хюсеин за виновен в извършването на престъпления срещу човечеството за нареждането на убийството на 148 шиити през 1982 в град Дуджейл и e осъден на смърт чрез обесване.

На 26 декември апелативната камара на Върховния иракски трибунал потвърждава присъдата. Саддам Хюсеин трябва да бъде екзекутиран до 30 дни.

На 30 декември смъртната присъда е изпълнена. Той е обесен в иракската военна база североизточно от Багдад,

която някога е била щаб на военното разузнаване на Саддам, а после използвана за лагер, където да бъдат затваряни и измъчвани стотици жители.

С какво друго датата 13 декември остава в историята:

1294 г. - Папа Целестин V абдикира от папството, което е първия случай на абдикация на папа в историята на католицизма.

1519 г. - Експедицията на Фернандо Магелан акостира на южноамериканския бряг - днешна Бразилия.
1545 г. - Започва Трентския събор, свикан от Папа Павел III в отговор на разрастването на Протестантството.

1577 г. - Англичанинът Франсис Дрейк отплава от Плимут с ескадра към испанските колонии в Америка, но продължава пътешествието като околосветско.
1642 г. - Холандският мореплавател Абел Тасман открива Нова Зеландия.
1742 г. - Императрица Елисавета издава заповед за изгонване на всички евреи от пределите на Русия и Украйна.
1754 г. - Осман III става султан на Османската империя.
1879 г. - Основано е първото българско земеделско училище Образцов чифлик край Русе.

1880 г. - Със закон се поставя началото на преброяванията на населението в Княжество България.
1918 г. - Томас Уилсън започва първата официална визита на американски президент в Европа.
1937 г. - Японската армия превзема китайския град Нанкин, проявявайки варварска жестокост към местното население.

1939 г. - Втората световна война: Състои се първата морска битка през Втората световна война при устието на река Ла Плата - между британски и германски военни кораби.
1941 г. - Втората световна война: България обявава война на Великобритания и САЩ.

1941 г. - Втората световна война: Японски войски навлизат в южна Бирма.
1959 г. - Избран е първият президент на Кипър - Спирос Киприану.
1966 г. - Американската авиация за първи път бомбардира столицата на Северен Виетнам - Ханой.

1974 г. - Малта става република.
1976 г. - Открита е най-дългата авиодестинация без междинно кацане - между Сидни и Сан Франциско.
1981 г. - Генерал Войчех Ярузелски въвежда Военно положение в Полша, делегализиран е профсъюзът Солидарност.
1996 г. - Кофи Анан е избран за Генерален секретар на ООН.
2001 г. - Въоръжена група ислямисти атакува сградата на парламента на Индия.

2002 г. - Разширяване на ЕС: Европейският съюз обявява, че Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия и Словения ще станат пълноправни членки на съюза на 1 май 2004.
2003 г. - Бившият иракски президент Саддам Хюсейн е заловен близо до родния му град Тикрит.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове