Как започнахме да строим космически совалки

Как започнахме да строим космически совалки - картинка 1

Космическите кораби за многократна употреба служиха вярно цели 30 години

На 5 януари 1972 г. по нареждане на президента на САЩ Ричард Никсън НАСА започва да разработва проект по създаване на космическа совалка.
Космическата совалка представлява свръхзвуков летателен апарат с делтовидни крила, който е в състояние да пренася значително количество полезен товар и да осигурява на екипажа необходимите условия за живот и работа. Екипажът на совалката е от четири души - командир, пилот, специалист по програмата на полета и специалист по товара.

Целият космически кораб е облицован отвън с термозащитни плочи, които го предпазват от силното нагряване при навлизане в плътните атмосферни слоеве.

Животоподдържащата и терморегулиращата системи осигуряват на екипажа изкуствена атмосфера от кислород и азот с температура от 18,3 до 26,6ºС.
След многобройни отлагания, на 12 април 1981 г. от космодрума Канаверал е осъществено първото извеждане на космическа совалка в орбита около Земята с екипаж от двама пилоти, които след полет от 54,4 часа се приземяват успешно в Калифорния в базата на ВВС Едуардс.

По мнение на военните специалисти космическата совалка трябва да извърши качествен скок в областта за използване на космоса за военни цели

- като средство за извеждане на военни спътници на орбита около Земята и осигуряване на техническо обслужване на техниката на околоземна орбита, включително ремонт или унищожаване на повредена техника и изпитания на експериментални оръжия в космоса.

Въпреки ползите за военните, космическите совалки имат неоценима роля за мирното използване на Космоса в края на 20-ти век и началото на 21-ви. "Ентърпрайз" е първата изградена совалка през 1976 г., но без двигатели и топлинен щит тя служи само за тестове в атмосферата - не може да извършва операции в космоса.

Първоначално са построени четири напълно функциониращи совалки: "Колумбия", "Чалънджър", "Дискавъри" и "Атлантис".

Две от тях са изгубени при катастрофи - Чалънджър през 1986 г. и Колумбия през 2003 г. с общо 14 жертви.

"Индевър" е петата совалка, конструирането на която е одобрено през 1987 г. с цел да замени "Чалънджър".

С какво друго остава днешната дата в историята:

1762 г. - Петър III става император на Русия, след смъртта на царица Елисавета.

1775 г. - Екзекутиран е Емилян Пугачов, водач на селско въстание в Русия.

1919 г. - В Мюнхен, Германия е основана Националсоциалистическата партия. В Берлин е основана Германска работническа партия. По-късно двете се обединяват под името Националсоциалистическа германска работническа партия.
1933 г. - Започва строителството на Моста Голдън Гейт в Санфранциския залив.

1937 г. - В СССР е проведено преброяване на населението.
1968 г. - Александър Дубчек идва на власт; започва "Пражката пролет" в Чехословакия.

1969 г. - От СССР е изстрелян автоматичния космически апарат Венера 5.
1971 г. - Израел, Египет и Йордания започват непреки преговори с посредничеството на ООН.
1976 г. - Режимът на Пол Пот преименува държавата Камбоджа на Кампучия.

2005 г. - Ерида, най-голямата планета-джудже в Слънчевата система, е открита от научния екип на Майкъл Браун при изучаване на снимки, направени в обсерватория Паломар на 21 октомври 2003.
2007 г. - В Тайван е пуснат в движение високоскоростен влак (300 км/час).

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове