Каква чудесна страна! 700 лева за висшист ли е популизъм, господа?

Каква чудесна страна! 700 лева за висшист ли е популизъм, господа? - картинка 1

А, дано, ама надали....

5/Вчера излезе една много оптимистична новина, която ни накара днес да я изкоментираме. Ето, я и самата информация.

КНСБ иска да бъде въведено минимално заплащане за висшисти, които работят по специалността си, което да е 50% повече от минималната заплата за страната.

На пресконференция лидерът на КНСБ Пламен Димитров поясни, че ако минималната работна заплата за 2017 година е 460 лева, както е предвидено в тригодишната бюджетна прогноза, то минималното възнаграждение за висшисти, работещи по специалността, трябва да поне 700 лева.

Според Димитров така ще бъдат задържани младите образовани хора в страната, а и "ще разберат, че има смисъл да учат, за да работят", цитира го БТА. Освен това, синдикатът ще насърчава превръщането на договорения минимален осигурителен доход на най-ниското стъпало в ефективно действаща минимална за бранша работна заплата, обясни Димитров.

Не знаем Вие как мислите, но според нас това предложение не изглежда ни най-малко популистско.  И сега ще Ви дадем един типичен пример. 24-годишна жена, с диплома за икономист работи като шивачка. Знаете ли какво е нейното мнение, че дори и да работи по специалността, няма да взима много повече от минималната работна заплата. Познато, нали?

Колко висшисти познавате, които работят за жълти стотинки? Замислете се…

Това предложение на КНСБ има доста добри отзиви сред младите хора. Защото не може да си учил 4-5 години в университет и да си наливал пари в своето образование и накрая да работиш за заплата, равна на тази на една продавачка, например.

Или чистачка, не че е лошо да си такава на летището, де… Но, мълчи сърце, това е съвсем друга тема.

За да бъдем малко по-обективни, ще говорим с факти. Така, какво решиха депутатите за МРЗ, нека припомним тази информация. По отношение на МРЗ в актуализираната средносрочна бюджетна рамка е предвидено: увеличаване на нейния размер от 1 януари 2016 г. на 420 лв., от 1 януари 2017 г. на 460 лв. и запазването му за 2018 г. на нивото от 2017 година. Това вече е факт, така че не виждаме къде е проблемът предложението на КНСБ да бъде прието. Статистиката говори сама: 45% от младежите, които излизат от университетите  работят за запалата от 500-600 лева чисто. Е, извинете много, но как ще ги задържим в България?

Убедени сме, че сигурно и представителите на БСК няма да са доволни много от това предложение, с оправданието, че, видите ли, „дигат се осигуровките и трябва да се съкращават работници“. А, пък и онези 240 в Парламента, сигурно ще направят „недоволна физономия“, обвинявайки КНСБ в популизъм. Знаем, че предложението на КНСБ няма да бъде толкова лесно прието. Но все пак нека погледнем на юг от страната ни към слънчева Гърция, която е парализирана от стачки, именно заради социалната политика, която предприе Ципрас, за да се изплати дълга към ЕС. Eстествено, това е само пример, няма да навлизаме в подробности.

Все пак, искаме да припомним, че една нация просперира, само адекватна социална политика, свързана с доходите на младите хора, защото те са бъдещето, което ще работи за България, евентуално.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове