Какви храни да изберем, когато детето е болно?

Какви храни да изберем, когато детето е болно? - картинка 1

Когато определяме начина на хранене на едно дете трябва много подробно да разгледаме цялостното му състояние.

Дали детето боледува често, дали е във възстановителен период след боледуване - в тези случай организмът не е укрепнал достатъчно и е желателно храните да не са с прекалено силен собствен ритъм. Такива са по правило суровите храни, тъй като не са преминали през никаква обработка, която би смекчила вътрешната им сила, пише zdravnitza.com.

Различните видове обработки имат точно това въздействие - те намаляват собствената сила, предварително я смекчават, без да убиват жизнеността на храната. Такива обработки са варене, печене, сушене, доузряване, съветват от Сдружението по антропософска лечебна педагогика и социална терапия. Когато имаме един склонен към боледуване или възстановяващ се организъм, трябва да подходим внимателно към храненето и да го предлагаме в обработен вид, като е добре да има и продукти от животински произход – напр. обезсолено сирене или пилешки бульон. Не е случайно, че в разгара на болестта, когато организмът се бори с нея, нямаме апетит. Силите, които би употребил за трансформация на храната, не са на разположение, те са впрегнати да се справят с болестта и храненето само би затормозило целия оздравителен процес.

Същото важи и за хляба в такъв период - пълнозърнестите хлябове трудно ще се усвоят, за разлика от белия, който е най-преработен, с най-слаб вътрешен ритъм. Дори при дълго и изтощително боледуване не е излишно дори белият хляб да се препече.

Ако детето е с увреждане или с хронично заболяване - поначало подобно дете, поради ограниченията, които му налага заболяването и особено увреждането, трябва да изразходва много повече сили за преодоляването им всекидневно. В този случай отново важат обработката на храната и включването на животински продукти, но не преимуществено месни, а млечни.

Храната е особено важна и при деца, които твърде лесно се разсейват и трудно помнят и при деца, които имат натрапчиви мисли и спомени.

Разсеяните деца имат нужда поне няколко пъти в седмицата в менюто им да има кореноплодни, като начинът им на обработка не е толкова важен, т.е. може да се позволи спокойно и сурови, и варени, печени, задушени. Най-добре е да се придържаме към златната среда по отношение на обработена-необработена храна и в менюто да го има и единият, и другият вариант (освен в някои от изброените случаи).

Децата с натрапчивости имат голяма необходимост да ядат ароматни плодове - колкото по-ароматни, толкова по-засилено и уравновесяващо върху натрапливостта действат. Силата на натуралния аромат достига до много по-дълбоки структури на организма, отколкото хората обикновено предполагат. Тук е най-добре суровата консумация само на плода или в комбинация, но е важно да се усеща индивидуалния аромат на съответния плод.

Източник: http://www.zdravnitza.com/

/43

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове