Какви са професиите на диктаторите

Какви са професиите на диктаторите - картинка 1

Вижте с какво са се занимавали някои световни авторитарни лидери

Не сте ли се замисляли какво се изисква, за да станеш диктатор - какво са правили всички тези хора, известни със зверствата си, преди да седнат на "големия трон" на държавите си? Следователно изниква и въпросът какво са правили преди това?

В следващите редове ще прочетете какви са били световните авторитарни лидери, преди да станат такива?

Йосиф Сталин

Майката на Сталин винаги е искала да бъде свещеник и затова а 16-годишна възраст го изпраща да учи в духовна семинария в столицата на Грузия Тбилиси.  Непослушният син обаче прекъсва своето обучение през 1899. Причините за неговото решение не са 100% ясни. Според едни историци, те са свързани с факта, че Сталин произлиза от бедно семейство и не е могъл да си плаща таксите за обучение. Други са на мнение, че политическите възгледи на младежа са надделяли над духовенството.

След като напуска Духовната семинария, Сталин става рецепционист в градка обсерватория. Представяте ли си?

Бенито Мусолини

Мусолини, привърженикът на фашизма, е работил като директо на училище. Скоро след това, той открива, че не става за тази работа и се обръща към италианските медии, като става политически журналист. Е, правилно се е пренасочил, защото, както знаем, медиите са първият инструмент на властта.

Адолф Хитлер

За огромно разочарование на баща си, малкият Адолф се е интересувал живо от изкуство. Доказан факт е, че е кандидатствал 2 пъти в Академията по изкуства, но бил отхвърлен. Адолф също така е бил и общ работник по строителни обекти. Да не повярва човек за Хитлер ли говорим....

Ким Ир Сен

Лидерът на Северна Корея в периода 1948 – 1994 година и дядо на сегашния лидер Ким Чен Ун, забележете, е бил активист в 30 партизански чети  срещу японската окупация. По-късно той става майор в армията

Пол Пот

Диктаторът  на Камбоджа, под чийто ръководство били екзекутирани 1,7 мил. Хора, като малдеж е бил приет да учи електроника в Париж. Въпреки това и при Пот надделява политическата мисъл и е отстранен, защото не успява да си вземе изпитите. Когато се връща в Камбоджа, той става учител в частно училище. Преподава география, история и френска литература.

Иди Амин

Малко известно е, че диктаторът, управлявал Уганда през 70-те години, започва кариерата си като готвач в Британската армия (по това време страната е била британска колония). Освен това, Иди Амин е бил отличен плувец и боксьор и дори има медели...

Франсоа Дювалие

Преди да бъде избран за 40-ти президент на Хаити и впоследствие да се превърне в един от най-кървавите и зловещи диктатори на своето време, Франсоа Дювалие работи като общопрактикуващ лекар, а след това и като министър на труда и здравеопазването. По това време той печели добро име сред народа за успехите си в борбата с тропическите болести, и доволните пациенти го наричат "Папа Док". След като става президент обаче, той решава, че е много по-добре да бъде възприет като зловещ вуду магьосник, който репресира с години народа си.

Николае Чаушеску

Комунистическият управник на Румъния влиза също в класацията ни за „станните професии на диктаторите“. Забележете, след като напуска родното си село, 11-годишният Николае работи като чирак на обущар в Букурещ.

Франсиско Франко

Испанският владетел-фашист се присъединява към армията на страната още като младеж и взима участие във военните действия в Мароко. През 1915 година, той става най-младият офицер в испанската армия.

Аугусто Пиночет

Аугусто Пиночет , който бе начело на военната хунта, която взе властта в Чили през 1973 г. и служи като президент до 1990 г., започва кариерата си в армията. Завършва полицейски курс през 1937 г. и по-късно преподава в военно училище по геополитиката.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове