Какво дебне детето ви в мрежата

Какво дебне детето ви в мрежата - картинка 1
Снимка: novanews.novatv.bg

Вярвате, че децата ви са достатъчно разумни, за да се справят с виртуалния свят? Помислете пак

Да вярвате, че нещата ще се оправят сами и без вашата намеса понякога може да бъде наивно и дори опасно. Да имате доверие на децата си е правилен подход, но когато говорим за интернет, винаги трябва да имаме едно наум. Вярвате, че децата ви са достатъчно големи, за да се справят с виртуалния свят?

Помислете пак, казва психологът д-р Моше Мишали пред Ynet. Той насочва три основни грешки, за които трябва да внимаваме.

Един от най-често срещаните проблеми сред тийнейджърите днес е, че не получават достатъчно внимание от хората около себе си. Понякога това води до конкуренция между тийнейджърите за откриване на екстремни порнографски клипове. Почти всеки младеж е изложен на риска да попадне чрез мобилното си устройство на някоя подобна видео група. Нерядко за „приемането в такава общност“ има изискване да намериш най-предизвикателния клип. А комуникацията във въпросните групи става все по-крайна и обикновено води до насилие. Това е опасно явление, което може да се развие в зависимости и да доведе до социални проблеми впоследствие.

Първа грешка – да подценявате риска от времето пред компютъра

Има признаци, които показват, че се налага да обърнете внимание на поведението ви на детето в мрежата. Понякога детето заключва вратата, когато седи пред компютъра, защото пази неприкосновеността на личния си живот, но трябва да обърнете внимание, ако забележите че:

- детето изтрива историята на посещаваните сайтове

- стои пред екрана на компютъра до късно през нощта

- „смесва“ деня и нощта

- откривате неразрешени транзакции с кредитната си карта

- пренебрегва уроците си заради компютъра

- не участва активно в семейните дейности – хранене с останалите, разговори и т.н.

- не излиза често или отказва почивки на чист въздух, далеч от компютъра

- губи интерес към дейности, които не са свързани с компютъра

- избухва, когато родителите го прекъсват, когато е пред компютъра

- категорично отказва да отговаря на родителите си за това, което прави на компютъра

 

Втората грешка: детето ми знае как да избегне опасността

Типична нагласа сред родителите е, че хората са склонни да преувеличават онлайн опасностите и че тяхното дете знае как да се пази. Заплахите за сигурността обаче са разнообразни и най-често тръгват от изкушението да се занимаваш със забранени неща. Така детето ви може да попадне на сексуален насилник, или да се запознае с хора, които да го склонят да опита наркотици или хазарт, да развитие на крайни състояния като анорексия или да стигне до самоубийство.

Друга опасност е да попадне на хора, които да получат чрез детето ви информация за банковата ви сметка или да източат кредитните ви карти.

Не са за подценяване и вирусите, които могат да попаднат в компютъра, много от които са с цел отново да достигнат до лични данни и кражба на пари от сметките ви.

Трета грешка – така правят всички деца

Не е толкова сложно да бъдете добри родители и да предпазите детето си от опасностите в мрежата. Трябва обаче да подобрите комуникацията си с него и да го помолите да ви бъде екскурзовод в мрежата. Идеята е да усетите интернет през неговите очи и да се сближите.

Трябва ясно да договорите с детето си какво е разрешено и какво не е и да му покажете, че сте наясно какво прави пред компютъра.

Трябва да питате детето от време на време дали не попада на нецензурно съдържание или не е изложено на тормоз. Въпросът не е непременно да получите честен отговор, а да му покажете, че се интересувате от него и то да усеща, че може да разчита на подкрепа от родителите си.

Като превантивна мярка трябва да сте наясно с новите технологии, за да можете да познавате опасността. Днес децата дори на пет години искат или получават достъп до мобилни устройства, а ние като родители не можем да казваме „не знам“ и „не разбирам“. Технологиите създават големи предизвикателства, но ние сме длъжни да се адаптираме към реалността, за да не се сблъскаме челно с нея.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове