Какво е да си милиардер?

Какво е да си милиардер? - картинка 1

Шепа предприемачи в дигиталната сфера продължават да увеличават състоянието си за сметка на обедняването на цели икономически сектори, става ясно от годишната класация на Forbes

9/Пазарът на труда се променя необратимо – средната класа изчезва, а ножицата между богатите елити и бедната класа се разтваря все по-широко. Това става ясно от годишната класация на най-богатите хора в света на американското списание Forbes.

Почти никой милиардер не е успял да запази богатството си от миналата година. С изключение на една малка група предприемачи, които значително го увеличават – тези от дигиталната сфера. Като създателите на Facebook и Amazon, чието богатство се увеличава съответно с по 11 и 10 милиарда долара.

Получава се така обаче, че бързо развиващите се дигитални индустрии на практика разрушават икономически модели, които досега са изхранвали много хора. В защита на тази теза  Die Welt прави сравнение между развитието на бизнеса на съдателите на Amazon Джеф Безос и на веригата Wal-Mart  Сам Уолтън.Безос вече е не само с 12 милиарда долара по-богат от Уолтън, а и компанията му работи с много по-малко служители. Докато Wal-Mart разчита на близо 2 милиона работници, в Amazon работят 231 хиляди. Това води дотам, че всеки служител на интернет гиганта създава средно двойно повече от колегата си в най-голямата верига за търговия на дребно, или 436 600 долара.


 

 

 

 

 

Така, бавно, но сигурно средната класа започва да изчезва – служителите в компаниите от новия дигитален свят ще получават значително повече, защото с по-малко хора ще се произвежда по-голяма стойност, а хората без тази квалификация ще изпадат все повече от пазара.

Според данните на Forbes в света има общо 1810 милиардери с общо нетно състояние от 6,5 млрд. долара. Това е с 570 млн. което е спад спрямо миналогодишния рекорд от 1826 милиардери. Общото им нетно състояние: 6,5 млрд. долара или с 570 млн. долара по-малко спрямо миналата година.о сигурно средната класа започва да изчезва – служителите в компаниите от новия дигитален свят ще получават значително повече, защото с по-малко хора ще се произвежда по-голяма стойност, а хората без тази квалификация ще изпадат все повече от пазара.Mart разчита на близо 2 милиона работници, в Amazon работят 231 хиляди. Това води дотам, че всеки служител на интернет гиганта създава средно двойно повече от колегата си в най-голямата верига за търговия на дребно, или 436 600 долара.

Короната продължава да е на главата на основателя на Microsoft Бил Гейтс, като Съединените щати все още са с най-много милиардери на глава от световното население – общо 540.

И едно ново поколение богаташи, стъпило на заслугите на родителите си.

Най-младите милиардери в света са две сестри от Норвегия – Александра и Катарина Андерсен, съответно на 19 и 20 години. И двете разполагат със състояние от по 1,2 млрд. долара, след като баща им Йохан Андресен прехвърля на всяка от тях по 42% от семейната инвестиционна компания Ferd. Фамилията е известна в Норвегия от повече от 100 години, основно с марката цигари Tiedemanns. През 2005 г. семейството продава дела си в бизнеса с тютюневи изделия на Skandinavisk Tobakskompagni за 480 милиона долара.

Подобно на тях 22-годишният им сънародник Густав Магнар Витзъ получава 47% от капитала на компанията за развъждане и отглеждане на сьомга ASA, но не и контрола върху нея, след като баща му му подарява всичките си акции от клас Б през 2013 г.

На 4-то място сред най-младите е 25-годишният американец Ивън Шпигел със състояние от 2,1 млрд. долара. Той обаче печели парите си след като основава компанията си заедно с Боби Мърфи. Тяхното приложение за изпращане на съобщения със снимки и клипчета Snapchat се ползва от 100 млн. души и продължава да завладява все повече потребители и интерес от страна на инвеститори.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове