Какво е да си робиня за секс

Какво е да си робиня за секс - картинка 1

Екстремистите от „Ислямска държава“ принуждават жените и момичетата да взимат противозачатъчни, за да ги изнасилват системно

9/Дохук, Ирак. Заключена вътре в стаята, където единственото обзавеждане е легло, 16-годишна, тя вече се страхува от залеза, защото с падането на нощта започва и обратното броене до следващото изнасилване. Така започва репортаж на The New York Times, в който се разказва за живота на сексуалните робини на Ислямска държава.

През годината момичето е държано от Ислямска държава, прекарвайки дните си в страх от миризмата на дъха на боеца от ИСИС, отвратителните звуци, които издава и болката, която й причиняв. Повече от всичко тя се измъчва от мисълта, че може да забременее от изнасилвача си.

Всъщност това е единственото, за което наистина да не се притеснява. Скоро след като я купил, боецът й донесъл кръгла кутия, съдържаща четири ленти хапчета, всяко едно оцветено в червено.

„Всеки ден трябваше да преглъщам по едно хапче пред него, той ми даваше по една кутия за месец, а когато свършваха, носеше нова. Когато бях продадена на друг мъж, кутията с хапчета дойде с мен“, обяснява момичето.

Всъщност контролът на раждаемостта се оказва едно особено модерно решение за иначе средновековните правила, спазвани от ислямистите: Според неясен ислямски закон, цитиран от Ислямска държава, човек трябва да се подсигури, че жената, която поробва, няма да има деца преди да има сношение с нея.

Лидерите на Ислямска държава вярват, че сексуалното робство е практика от времето на пророка Мохамед и е неразделна част от дейността на групата – те използват жени и  момичета, заловени от религиозното малцинство Язиди преди почти две години. За да запазят търговията със секс, бойците прилагат агресивен контрол над раждаемостта на жертвите си, така че да могат да продължат да злоупотребяват с тях.

Повече от три дузини жени от Язиди, които наскоро са избягали от Ислямска държава и които са се съгласили да бъдат интервюирани, описват многобройните методи, използвани от бойците за избягване на бременност, включително орална и инжекционна контрацепция. В поне един случай, жена е била принудена да направи аборт, а други са били подлагани на натиск за това.

Някои жени описват как са разбирали, че ще бъдат продадени, когато са откарвани до болницата, за да дадат урина и да бъдат тествани за наличието на хормона, който доказва бременност. Те очаквали резултатите си притеснени – положителен тест би означавал, че носят детето на насилника си, а отрицателен – че войниците ще продължат да ги насилват.

Правилата не били стриктно спазвани, много жени са били в неведение за тях, но като цяло от 700 жертви от групата Язиди, които са потърсили лекарска помощ, едва 5% са забременели по време на робството си.

Според д-р Незар Исмет Таиб, който оглавява дирекция в Министерството на здравеопазването в Дохук, това е невероятно ниско число, като се има предвид, че нормалната раждаемост при младите жени е 20-25% всеки месец.

Момичето от началото на текста, което се съгласява да го представят с инициала й – М., прилича на дете и носи косата си вързана на опашка. Тя е продадена общо 7 пъти и е чула как потенциалните й купувачи искат гаранции, че не е бременна. Но това не било достатъчно за третия боец, при който попаднала – на датата на последния й менструален цикъл той я стиснал, изнервен от това, което мислел за закъснение и й дал контрацептивно хапче от тези, които се използват сутрин след акта, за да я накара да прокърви.

 

 

Дори и тогава, той изглеждал недоволен. Накрая той влязъл в стаята и й наредил да свали дрехите. Докато момичето си мислело, че отново ще бъде изнасилено, той извадил една спринцовка и я забил в бедрото й. Това е инжекционен контрацептив, показала тя кутията пред репортера на New York Times. След това я бутнал в леглото и я изнасилил.

Хиляди жени и момичета от малцинството Язиди остават пленници на Ислямска държава, след като джихадистите превзели древната страна на планината Синджар на 03 август 2014 г. В следващите месеци стотици са успели да избягат, връщайки се към общността, и сега живеят в палатки в равнините.

В своите официални публикации, Ислямска държава заявява, че е законно мъжете да изнасилват жените и да ги поробват. Според тях дори секс с деца е допустим. Заповедта срещу изнасилване на бременна робиня е на практика единствената защита за заловените жени.

Ислямската държава цитира правила, наложени от векове, в които се посочва, че собственикът на робиня може да прави секс с нея само след като тя е била проверена и е гарантирано, че не е бременна. Целта на това е да се гарантира, че няма объркване за бащинството над детето.

Авторът на статията е интервюирал 37 жени. 18-годишната Д., разказала, че е била продадена на губернатора на Северноиракския град Тал Афар. Всеки месец той я водил на прегледи в болницата и се подсигурявал с няколко вида хапчета за контрол на раждемостта. Когато била продадена на по-млад боец, лично неговата майка я завела на преглед в болницата. Тя й казала, че ако е бременна, ще трябва да я върнат обратно. След като се установило, че не е бременна, 18-годишният й нов собственик се възползвал многократно от правото си да я изнасили, а когато се изморил от нея, я дал на брат си като подарък.

При повече от 700 случая на изнасилване, документирани до момента, д-р Таиб е констатирал едва 35 бременности. Той е очаквал да види поне 140 бременни, а дори и повече, като се има предвид, че жените са били изнасилвани многократно, всеки ден и в продължение на дълги месеци.

Така лекарят стига до заключението, че жените са принуждавани да използват противозачатъчни лекарства и че повечето от тях не са правили аборт, тоест не се е стигало до бременност.

Източник: The New York Times

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове