Какво е да си съпруга на джихадист?

Какво е да си съпруга на джихадист? - картинка 1

Трагичната съдба на Саджа

Това е историята на бившата съпруга на един от най-опасните хора в света. Животът на Саджа ад Дулайми не е никак розов. Тя се жени за един от лидерите на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади.

28-годишната Саджа произлиза от консвервативно семейство от елита на Багдад. Преди да се омъжи за Багдади, тя е била съпруга на офицер от армията на Саддам Хюсеин. След падането на Хюсеин се създава армия от генерали, която да се бори с американската инвазия в Ирак. Един от генералите е мъжът й, който губи живота си в борбата.

След като овдовяла през 2008 г., Саджа последвала съвет на баща си и се омъжила за Ал Багдади. Тя го описва като нормален глава на семейство, като университетски преподавател, когото децата обожавали, информира „24 часа“.

Ал Багдади първоначално се сражаваше в редиците на „Ал Кайда” в Ирак, а после в организацията "Ислямска държава". От 2010 г. той пое ръководството на ИД. САЩ са обявили 10 милиона долара награда за главата му.

Саджа твърди, че не знае как Ал Багдади е станал емир на обявения от ИД халифат в части от Ирак и Сирия. Тя казва, че е била бременна от него, когато го напуснала след три месеца брак.

А, за живота си с Багдади, Саджа споделя, че първоначално го е смятала за нормален човек. „Оженихме се през 2008 година. Той беше загадъчен, не говореше много за миналото си. Тогава преподаваше в университета по „Религия“. Изведнъж  изчезна и го нямаше с дни“., разкрива бившата жена на джихадиста.

След три месеца брак с Багдади, Саджа решава да го напусне, споделейки, че „никога не е искала да бъде с него, защото не могла да проведе нито един нормален разговор с Багдади“. „Той ми даваше инструкции, само ми заповядваше. Нямаше комуникация между нас“. Тя избягва от джихадиста, когато е бременна в първия месец.

Когато Багдади научил за раждането на дъщеря му, той се опитал да убеди Саджа да се върне при него.

"За последно сме говорили с него през 2009 г. Той ме попита дали искам да се върна при него, но аз вече бях взела решението си. Сега двамата сме разведени", казва тя в телевизионно интервю.

В интервю за шведския в. "Експресен", записано в Ливан, Саджа ад Дулайми завява: "Искам да живея в европейска, а не в арабска страна. Искам да живея свободно".

"Тук са ме обявили за терорист, докато аз далеч не съм такава", казва Саджа. Преди няколко месеца тя беше освободена от ливански затвор, в който беше държана от 2014 г. заедно с децата си.

Не знаем дали Саджа ще живее в Европа, но едно е сигурно: тя не е виновна, че се жени за джихадист. Съдбата й не е лека и е крайно време да има свободата, която заслужава всеки човек.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове