Какво крият властите за смъртта на Гагарин?

Какво крият властите за смъртта на Гагарин? - картинка 1

Липсата на адекватна официална версия и обективни доказателства са породили множество предположения и неофициални версии за гибелта на космонавтът

Космонавтът Алексей Леонов разказа пред тв „Звезда“ своята версия за гибелта на Юрий Гагарин.

На 27 март 1968 година, в деня на гибелта на Гагарин, Леонов се намирал на летището в Киржач, Владимировска област, откъдето първият в света космонавт излетял със самолет МиГ-15УТИ.

След известно време на летището се чул взрив.

„Ние стояхме до командно-диспечерския пункт и чухме двоен взрив и свръхзвук. Интервалът между взрива и свръхзвука беше секунда и половина-две“, разказва космонавтът.

Леонов и присъстващите там други пилоти веднага решили, че източникът на свръхзвука е един обект, а на взрива – друг.

В официалното заключение като причина за катастрофата на МиГ-15 се посочва сближаване и рязко отклоняване от друг самолет, но Леонов смята за истинска причина въпросния неизвестен самолет.

„Еднозначна причина за гибелта е станал пилотът, който се е спуснал под 400 метра под облак, форсирал е двигателя и не е видял Гагарин. Това е бил самолет Су-15, той е преминал на разстояние 10-15 метра със скоростта на звука, а турбуленцията е преобърнала самолета на Гагарин“, казва космонавтът.

Леонов споменал и писмо, написано от участниците в разследването. В него имало апел да не се афишират обстоятелствата около трагедията, за да не се подлага на репресии пилотът на Су-15, подчинен на Андрей Туполев. Леонов заявил също така, че разполага с писмото, потвърждаващо вината на пилота на Су-15.

Официалните изводи на комисията, разследваща това произшествие, били такива: екипажът (Гагарин и пилотът инструктор Владимир Серьогин), поради променила се въздушна обстановка (подробностите не се уточняват) е извършил рязка маневра и попаднал в щопор. Независимо от опитите на пилотите да върнат машината в хоризонтален полет, самолетът се сблъскал със земята и екипажът загинал.

Липсата на адекватна официална версия и обективни доказателства са породили множество предположения и неофициални версии за гибелта на пилотите.

 

Източник: Антония Михайлова за megavselena.bg

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Какво очаквате от българското председателство на Съвета на ЕС?

Управляващите ще използват повода да се хвалят.

56.52%

Българското кое?

26.09%

Опозицията ще използва повода да прояви активност.

8.70%

Ще "валят" медийни скандали - у нас и в чужбина.

8.70%

Бълагрия ще придобие сериозен авторитет на международната сцена.

0.00%

Блогове