Какво погуби Джордж Флойд?

Какво погуби Джордж Флойд? - картинка 1

Действията на полицията са били фатални, но не се знае дали наркотиците в организма му са оказали ефект

Националната асоциация на съдебните медици в САЩ се съгласи с резултатите от официалната експертиза за смъртта на цветнокожия Джордж Флойд, който почина, след като бе задържан от полицаи в Минеаполис на 25 май, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от БТА.

 

В понеделник Бюрото по съдебномедицинска експертиза в окръг Хенепин, щата Минесота, заключи, че Флойд е починал от кардиопулмонален шок (спиране на сърцето и на дишането) в резултат на използвани от полицията прийоми при ареста. В организма на покойния мъж също така били открити следи от интоксикация със синтетичния наркотик фентанил и с метамфетамин. Флойд освен това имал проблеми с повишено кръвно налягане и запушени артерии.

Независими специалисти, наети от семейството на цветнокожия, обаче стигнаха до извода, че той е починал от задушаване, след като бял полицай притискал с коляно врата му към земята в продължение на няколко минути, въпреки че 46-годишният мъж се оплаквал, че не може да диша. Според тях освен това проблемите с кръвообращението и наркотичната интоксикация нямат пряко отношение и не са причина за смъртта на Флойд.

 

В коментар по случая Националната асоциация на съдебните медици в САЩ казва, че, "въпреки че в обществото може да има съмнения за това", е възможно здравословните проблеми и въздействието на наркотици да са една от причините за смъртта на цветнокожия.

"Смъртта е комплексен процес, който често е резултат от въздействието на множество комбиниращи се фактори, включително физиологичният стрес, съпровождащ физическото насилие."

Ден след смъртта на Флойд четиримата полицаи, участвали в задържането му, бяха уволнени. На един от тях в петък бяха повдигнати обвинения в непредумишлено убийство.

 

В много американски щати случаят предизвика масови протести, както и безредици. На много места Националната гвардия помага на полицията да удържа ситуацията под контрол. В около 40 града, сред които Вашингтон и Ню Йорк, е въведен полицейски час, отбелязва ТАСС.

Американският щат Минесота подаде жалба за нарушаване на човешките права срещу полицията в град Минеаполис във връзка със смъртта на Джордж Флойд, предаде Асошиейтед прес.

 

Губернаторът Тим Уолц съобщи новината на пресконференция.

Полицията в Минеаполис от десетилетия е обвинявана в жестокост и дискриминация към цветнокожите и други малцинства, включително в своите редици. Критиците говорят за култура на съпротива срещу промяната, въпреки че през 2017 г. Медария Аредондо стана първият цветнокож началник на градската полиция, отбелязва АП.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове