Какво се крие в най-отдалечената точка в океана?

Какво се крие в най-отдалечената точка в океана? - картинка 1

Все чудати неща…

Ако сте сред хората, които не се притесняват от безбрежната океанска шир, то със сигурност ще ви е интересно да научите нещо повече за Пойнт Немо - може би най-отдалечената точка в световния океан, пише Mental Floss.

Това малко петънце на географската карта се намира в южната част на Тихия океан и е на разстояние от около 1450 морски мили от всяка суша. За да го откриете, може да очертаете въображаем триъгълник между остров Махер край Антарктика, остров Дуси от Питкерновите острови и Мото Нуи от Великденските острови. Пойнт Немо е открита едва през 1992 г., тъй като преди това морките изследователи дори не са разполагали с картографските и географските прибори, за да идентифицират това местенце.

То е кръстено на капитан Немо от произведението на Жул Верн. На повърхността, разбира се, няма никой и нищо - просто една точка, запратена далеч от всякаква цивилизация.

Интересно е, че Пойнт Немо има и друг "откривател" - това е известният писател на разкази на ужасите Х.П. Лъвкрафт, който поставя с почти стряскаща точност на приблизително същото място Града на мъртвите Р'лех, при това много преди Пойнт Немо да бъде открит като локация.

На картата по-долу може да видите къде точно локализира мястото писателят и къде внася известна корекция неговият издател Аугуст Дерлет. И двете предположения са изключително близко до Пойнт Немо. Какво наистина се крие в дълбините на това място, вероятно няма да узнаем скоро.

Източник: obekti,.bg

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове