Какво се случва, когато спим на ново място?

Какво се случва, когато спим на ново място? - картинка 1

Защо много хора спят лошо през първата си нощ в хотел

Когато човек спи на ново място, част от мозъка му остава бдителна за потенциани заплахи, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Те могат да обяснят защо много хора спят лошо през първата си нощ в хотел, лаборатория за изследване на съня или на друго подобно място.

"В Япония хората казват "Ако смениш възглавницата, не можеш да заспиш", заяви ръководителят на изследването, експертът по когнитивна лингвистика и психологични науки Юка Сасаки от университета Браун в Лонг Айлънд.

В лаборатория за изследване на съня учените проучили мозъчната активност у 35 души по време на сън през две нощи с интервал от една седмица между тях.

По-голяма активност била регистрирана в особена зона в лявото полукълбо на мозъка у всички участници в сравнение с дясното полукълбо на мозъка по време на дълбок сън, известен като бавновълнов сън.

Оказало се, че когато звуци зазвучали край дясното ухо, за да се стимулира лявата половина на мозъка, било по-вероятно участниците да се разбудят и да бъдат бдителни, отколкото след зазвучаване на звуци край лявого ухо, за да се стимулира дясната половина на мозъка.

През втората нощ нямало съществена разлика между активността в лявата и дясната половина на мозъка. Това се отнасяло дори за невронната мрежа, активирана през първата нощ.

Тъй като изследвали само първата фаза на бавновълновия сън, учените не знаят дали лявата част на невронната мрежа остава активирана през цялата нощ или по-късно през нощта е в състояние на покой, а се активира дясната част на мрежата.
Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.

Източник: БТА

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове