Какво трябва да знаят българите, живеещи във Великобритания?

Какво трябва да знаят българите, живеещи във Великобритания? - картинка 1

Мария Ангелиева, завеждащ Консулската служба на българското посолство в Лондон, пред сайта 5GMediA

Информационният сайт 5GMediA публикува интервю на Соня Колтуклиева с Мария Ангелиева, завеждащ Консулската служба на българското посолство в Лондон, в което за първи път са обобщени най-важните неща, които трябва да знаят българите, живеещи на Острова, във връзка с последиците от BREXIT.
Препечатваме интервюто със съгласието на редакцията.

- Г-жо 
Ангелиева, какво трябва да знаят българите, живеещи в Обединеното кралство, за да уредят статута си при: Брекзит без сделка; Брекзит със сделка?

За да гарантират своите права на територията на Обединеното кралство всички български граждани,пребиваващи на територията на Обединеното кралство, с изключение на онези, които имат британско поданство, ще е необходимо да кандидатстват за придобиване на Статут на уседналост /Settled status/. Българските граждани, които притежават Permanent residence / Удостоверение за постоянно пребиваване/, също ще трябва да кандидатстват за Статут на уседналост.

Гражданите ще трябва да кандидатстват за Статут на уседналост както в случай, че Обединеното кралство напусне ЕС със сделка, така и в случай, че напусне без сделка. В двата случая сроковете за кандидатстване ще бъдат различни. Ако Обединеното кралство напусне ЕС със сделка, крайният срок за кандидатстване ще бъде  30.06.2021 г. Ако Обединеното кралство напусне ЕС без сделка, крайният срок за кандидатстване ще бъде 31.12.2020 г.

От 21.01.2019 г.  Схемата за уседналост е отворена за кандидатстване за всички български граждани, пребиваващи на територията на Обединеното кралство и притежаващи биометрични паспорти. От 29.03.2019 г. Схемата за уседналост ще бъде отворена за кандидатстване и за гражданите, притежаващи лични карти, както и паспорти, които не съдържат биометрични данни.

 
- Докога ще може да се влиза в Обединеното кралство с лични карти? Българите докога ще могат да преминават с е-паспортите си през съответните апарати на летищата?

Съгласно информацията, с която разполагаме към момента, гражданите на ЕС ще могат да влизат на територията на Обединеното кралство с лични карти до 31.12.2020 г. Гражданите на ЕС ще могат да преминават свободно с е-паспортите си през съответните съоръжения, инсталирани на летищата. 

 
- Какви промени очаквате за престоя на: ученици и студенти ( въвеждане на ученически и студентски визи ли?); работещи с договори в местни фирми; временно наети; пребиваващи повече от 5 години без постоянна работа или пенсионери;притежаващи жилища или живеещи под наем повече от 5 години?

Всички категории граждани, които изброявате,  и които пребивават на територията на Обединеното кралство, ще трябва да кандидатстват за придобиване на  Статут на уседналост (Settled status)Важно е да се подчертае, че за целите на Статута на уседналост британските власти ще искат доказателства само за пребиваването на кандидатите

За получаване на статус на уседналост кандидатът трябва да е пребивавал в UK минимум пет години. 

За гражданите на ЕС, които нямат петгодишно пребиваване към датата на оттеглянето, е предвидено да могат да кандидатстват за „предварителен статус на уседналост", който би им дал право да придобият статут на уседналост при постигане на петгодишен престой.

За периода от  2021 г. нататък за студенти, ученици и други категории граждани ще бъде прилагано бъдещото имиграционно законодателство на Обединеното кралство. 

При излизане на Обединеното кралство без сделка, българските граждани, пристигащи в периода от 29.03.2019 г. до 31.12.2020 г. ще трябва да кандидатстват за Временен имиграционен статут- Temporary Leave to Remain - в случай, че желаят да останат в страната за период по-дълъг от 3 месеца. Този статут ще дава право на пребиваване в Обединеното кралство за период от 3 години. Тези граждани няма да могат да кандидатстват за Статут на уседналост, а ще могат да кандидатстват за статут по бъдещото имиграционно законодателство на Обединеното кралство.

 
- Докога ще могат да се ползват услугите на NHS безплатнокакто беше досега? 

Гражданите, които придобият Статут на уседналостще имат право на достъп до системата на здравеопазване, както и право на достъп до социално-осигурителната система. Те ще могат пълноценно да живеят и работят в Обединеното кралство.

Същото се отнася и за гражданите, които ще получат Временен имиграционен статут -Temporary Leave to Remain. 

 
- Колко българи живеят в Обединеното кралствоспоред данни на МВнР

МВнР не регистрира гражданите, които пребивават на територията на чужди държави. 

Разчита се на официални статистически данни (в конкретния случай, фигуриращи в Британските статистики). 

Съгласно данните на Службата за национална статика на Великобритания, на острова пребивават около 80-90 хиляди български граждани, като данните не включват децата до 16 годишна възраст и сезонните работници. 

Съгласно статистическите данни за броя на издадените Национално-осигурителни номера, броят на издадените номера е над 280 000.

 

- Има ли телефонен номер за справки по тезивъпроси в българското посолство в Лондон?

Гражданите могат да правят справки по въпросите на правата им след Брекзит на телефоните и имейлите за кореспонденция на посолството, консулската служба и службата по социални и трудови въпроси. 

На уеб страницата на посолството в раздел BREXITима поместена подробна информация, която се актуализира при постъпването на допълнителни данни.

 

- Може ли да публикуваме графика на информационните срещи и мястото на провеждането им?

Срещите с български граждани, пребиваващи на територията на Обединеното кралство, на които заедно с колегата ми Васил Асенов-представител на МТСП предоставяме подробна информация за кандидатстването за придобиване на Статут на уседналост, стартираха през м. ноември 2018 г. 

До момента сме провели 15 срещи. 

През настоящия месец предстоят още три информационни срещи, които ще се проведат при следния график : 

25 февруари – гр. Бристол – 18.30 – 20.30 ч. – Commonwealth House, 14 Whiteladies RoadCliftonBristol, BS8 1P

26 февруари – гр. Челтнъм – 18.30 – 20.30 ч. – JurysInn CheltenhamGloucester RdCheltenham, GL51 0T

27 февруари – гр. Кардиф – 18.00 – 20.00 ч. – CardiffUniversityCardiff, CF10 3AT, зала Large ShandonLecture Theater.

Графикът за провеждането на срещите е публикуван както на уеб сайта на Посолството на Република България в Лондон, така и на фейсбук страницата на Посолството.

До седмица предстои да обявим и графика за събитията през м. март 2019 г.

Желанието ни е да проведем възможно най-много срещи с българските граждани на територията на Обединеното кралства, тъй като  имаме впечатлението, че те са изключително полезни за общността.

- Благодаря Ви, г-жо Ангелиева. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове