Какво вижда кучето, когато гледа телевизия?

Какво вижда кучето, когато гледа телевизия? - картинка 1
Какво вижда кучето, когато гледа телевизия? - картинка 2

В днешно време кучета гледат повече телевизия, отколкото преди десетилетия

Различни изследвания показват, че кучетата наистина гледат телевизия, когато се изтегнат пред телевизора, но какво наистина виждат? Ще ви запознаем с причината, поради която някои кучета обичат да гледат екрана, докато други предпочитат да дъвчат дистанционното.

В днешно време кучета гледат повече телевизия, отколкото преди десетилетия

Домашни кучета могат да виждат телевизионното изображение като нас и могат да правят разлика между хората и животните на екрана. Видът на екрана обаче оказва голямо значени. По-старите телевизори показват по-малко кадри в секунда в сравнение със съвременните плоски екрани. Ако кученце гледа Ласи на стар екран, то вероятно картината за него ще наподобява накъсаните кадри от времето на нямото кино.

HDTV екрани, които имат по-висока разделителна способност, обаче дават възможност за много по-пълноценно гледане. Има дори и канал, специално предназначени за куческите очи. Това е DogTV, който показва по-голям брой кадри в секунда.

Кучетата могат да видят повече, отколкото предполагате

Може да сте чували, че кучета не са напълно далтонисти. Те имат дихроматично зрение, което означава, че могат да видят широка гама от два основни цвята - жълто и синьо. За нас светът е малко по-ярък. Така че, докато сте заети да подбирате хубави, пъстри играчки за вашето кученце, знайте, че това, което то наистина може да види, е ярко жълтата тенис топка.

Те са различни, точно като нас

Кучета, подобно на хората, имат различни характери и предпочитания. Някои хора могат да изгледат целия сезон на "Игра на тронове" за един уикенд, а други, по-скоро ще четат роман или ще излязат да потичат. По същата причина, има кучета, които не могат да се наситят на Animal Planet, и кучета, които спят върху дистанционното, само за да ви ухапят, щом посегнете към него от яд, че още не сте ги извели на разходка.

Породата също има значение

Оставяйки характера настрана, породата на кучето има много общо с любопитството към телевизията. Повечето кучета се водят предимно от обонянието си, така че те се вълнуват значително по-малко от това, което виждат на екрана. Други породи, които разчитат повече на зрението си - като хрътките, могат да бъдат по-заинтересовани от предаването, защото инстинктите ги карат да следят движението. Един мопс може да дреме върху дивана, изчаквайки търпеливо да се появи нещо, заслужаващо си да се хвърли в атака... срещу екрана.

Понякога няма значение каква порода е кучето, защото с времето то може да стане напълно равнодушно към екрана, щом осъзнае, че никога не би могло да подуши повелителя на кучетата Сизър Милан например.

Може обаче да попаднете и на куче, напълно пристрастено към телевизията, което ще вдига скандал, щом се опитате да го откъснете от любимото занимание, дори и за разходка.

Като това хъски например:

 
/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове