Калфин: Изходът е промяна или предсрочни избори

Калфин: Изходът е промяна или предсрочни избори - картинка 1

Има натрупани проблеми и изоставане в някои секторни политики

Има натрупани проблеми и изоставане в някои секторни политики, които, ако не бъдат решени, ще доведат до предсрочни избори.

Това е мнението на Ивайло Калфин, който подаде оставка като вицепремиер и социален министър. В интервю за БНТ той посочи, че изоставането е в сферата на сигурността и отбраната, външната политика и енергетиката. 

"Има забавяне в някои сектори, нарушени бяха принципите не комуникацията", каза той и посочи като конкретен пример приемането на Изборния кодекс. 

"Това което, се случва около страната, не прави привлекателна идеята за поредните предсрочни избори. За две години имахме два пъти служебни правителства. Това не води до стабилност, предсрочните избори не са добра опция, но всичко е в ръцете на мнозинството. Премиерът също призна, че има изгубено темпо в някои сектори и ако това продължи, предсрочните избори са неизбежни", обясни Калфин. 

Той обясни, че в армията има проблеми с мотивацията на военнослужещите и с недостига на кадри. По отношение на енергетиката той обясни, че интересът на страната е в осъществяването на проекта Южен поток, от който в бюджета ще постъпват транзитни такси. 

"Проучванията за нефт и газ в Черно море няма да спрат, ако АБВ напусне властта. България трябва да използва ресурсите, които има на своя територия", посочи Калфин. 

Визирайки изказвания на президента Росен Плевнелиев, той допълни, че в областта на сигурността и външната политика се трупа допълнително конфронтация. 

По думите му икономиката расте с "един добър процент", но все пак страната ни е седма сред страните в Източна Европа. "Има спад на износа. Чакаме икономиката да се самовъзстанови", каза той. 

Това са конкретни проблеми, които, ако не се решат, очакванията ще бъдат разочаровани, обясни още Калфин.

По думите му в АБВ са положени усилия за "европейски модел на коалиция". Сега партията излиза в опозиция, но ще подкрепя теми с национално значение.

Калфин не изключи бъдещо сътрудничество с БСП. "Това, което е случва в БСП е изненадващо за мен,това  означава, че евентуално може да има отваряне на диалога", посочи той.

Калфин обясни, че кандидатурата на АБВ за президент не стои на дневен ред. 

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове