Камелия Димитрова: Всяка една държава в Европа е засегната от трафика на хора

Камелия Димитрова: Всяка една държава в Европа е засегната от трафика на хора - картинка 1

85% от жертвите на трафик в България са жени

В София се провежда заключителната конференция на Българо-швейцарската програма за сътрудничество в борбата с трафика на хора. Събитието е организирано от Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), съвместно с Фондация „Асоциация Анимус“ и МОМ България.

През последните години България и Швейцария обединяват усилия по линия на превенция, идентификация и закрила на жертвите на трафик на хора. Сред приоритетит на НКБТХ са реализиране на целенасочени информационни кампании и дейности по превенция на трафик на хора и предоставяне на всеобхватна закрила и защита на пострадалите от престъплението.

Конференцията бе открита от Камелия Димитрова, секретар на Националната комисия, Красимир Ципов, заместник-министър на вътрешните работи и член на НКБТХ, Мюриел Берсе Коен, посланик на Конфедерация Швейцария и Виктор Престел, ръководител на екип за Швейцарско-междинно звено в TC Team Consult.

В Програмата бе застъпен един необичаен подход на сътрудничество за България, но пък традиционен по отношение на работата на Националната комисия - съвместната и взаимно допълваща се работа на държавна институция, НПО и международна, междуправителствена хуманитарна организация. При това сътрудничество между НКБТХ, Анимус и МОМ беше постигнато ниво на синергия, често непостижимо и за сходни организации и институции.“ каза Камелия Димитрова.

„Там където има търсене има и предлагане. На евтина работна ръка, на участници в нелегалния бранш на секс услигите. Ето защо, всяка една държава в Европа е засегната от явлението трафик на хора. Всяка една държава носи отговорност за предприемането на адекватни мерки за противодействие на престъплението.“, допълни тя.

Според данни на ЕК, за период от две години 15 846 души са идентифицирани като жерти на трафик в рамките на Европейския съюз. 67% от тях са жертви на сексуална експлоатация, а 21% са пострадали от трафик с цел трудова експлоатация.

Тенденциите в България са сходни с тези в другите европейски страни. За първото шестмесечие на тази година има 339 пострадали лица, за които се води разследване за трафик на хора.

Запазва се и тенденцията за значително по-голям брой пострадали жени – 85%.

Наблюдаваните досъдебни производства през този период са 230.

В резултат от съвместната работа по Българо-швейцарскта програма е удвоен капацитетът за подпомагане на жертви на трафик в България. Отворени са две специализирани услуги за жертвии на трафик в гард София: кризисен център за деца и приют за лица жертви на трафик и приют. От откриването им през миналата година до сега подкрепа са получили 17 лица-жертви, от които 7 деца.

 

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове