Каракачанов с мезонет за 400 евро на квадрат и 117 кв.м. недекларирана тераса

Каракачанов с мезонет за 400 евро на квадрат и 117 кв.м. недекларирана тераса - картинка 1

Вицепремиерът също направил заменка на стар мезонет с нов, продаден от фирма на зет му

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов също е сред политиците, които са купили имот на необичайно ниска цена, става ясно от информация на сайта „Биволъ“. През 2017 г. той и съпругата му са се сдобили с апартамент в район „Възраждане“ с площ 210 кв. м. и цена 264 хил. лева, или малко над 1250 лв. на кв. м. (640 евро) според декларацията му пред КПКОНПИ.

 

Имотният регистър дава оскъдна информация за сделката на Каракачанов, за която е посочен само кадастралния номер на обекта и площ 0.000 кв.м. Но информацията в Кадастъра е категорична:  на този кадастрален номер излиза апартамент на две нива с първо ниво 149,25 кв.м. и второ ниво 61,02 кв.м. и тераси 117 кв.м.

Информация за мезонета в Кадастъра

 Дори без терасите сделката за 210 кв.м. жилище на такова място и с такова местоположение – мезонет на последен етаж, няма как да струва декларираните 1150 лв. на кв.м. В същия блок, същата фирма “Софметал 07” е продала апартамент от 70 кв. м. през 2017 г. за 176 024 лв. или над двойно по-скъпо – 2514 лв. на кв.м., при това не става дума за мезонет с огромна тераса.

От справка в Имотния регистър става ясно, че същата фирма, от която Каракачанов е купил апартамента си през 2017 г., е продала апартамент в същата сграда с площ 70 кв. м. за 176 хил. лв. или 2500 лева на кв. м. (1280 евро).

Впрочем, от терасата на Каракачанов няма никаква следа в неговата имотна декларация. Вероятно и той като Пламен Георгиев, шефът на КПКОНПИ, е решил, че става дума за общи части, които не подлежат на деклариране.

 

Като Цветанов – заменка с доплащане

В декларацията пред КПКОНПИ на действащия вицепремиер е описано, че Каракачанов и съпругата му, която е прокурор в Софийска градска прокуратура, са заменили друг мезонет с площ 164 кв.м., оценен на 114 273 лв. Освен това двамата са доплатили на фирмата по договор по 35 000 лв. Сумата на заменката и доплащането е 184 273 лв. и не се връзва с декларираната цена от 264 273 лв. В имотния регистър пък е вписана друга цена – 243 048,6 лв.

За тераса от 117 кв.м. няма нито дума тази декларация. Ако обаче се отчете и квадратурата на терасата, сделката на вицепремиера пада на под 400 евро на кв.м.

Фирмата “Софметал 07”, която е заменила апартамента е на Димитър Христов Немски, бивш ортак на Гриша Ганчев. Тя наследява фирмата “Кемстийл”, която се занимава със скрап и през 2014-2015 е имала лиценз за износ на оръжие.

Апартаментът на Каракачанов е от неговия зет

Красимир Каракачанов коментира в неделя разкритието за неговата недекларирана тераса пред сайта Клуб Z, като заяви, че всички подобрения на имота са законни и платени по фактура, но не каза защо не е декларирана терасата и защо квадратния метър му излиза толкова евтино.

Едно възможно обяснение за ниската цена е, че собственикът на фирмата “Софметал 07”, която продава имота на Каракачанов му се явява зет. Димитър Немски е съпругът на сестрата на Каракачанов – Светлана Дончева Каракачанова-Немска.

Имотът, върху който е построена сградата, е придобит чрез фирмата за скрап “Кемстийл”, която също е на Немски. След това тя го прехвърля на “Софметал 07”, а “Софметал  07” учредява право на строеж на друго лице, като си запазва 6 апартамента на най-горните етажи. Единият от тези апартаменти е продаден на сина на Веселин Гангалов – зам. окръжен прокурор на Сливен. Другият е продаден на Каракачанов, така че в собственост на “Софметал 07” остават още 4 апартамента в сградата.

Известно е, че Министерството на отбраната е един от големите доставчици на скрап, но в публичната информация не открихме дали има договори за продажба на скрап от МО към “Кемстийл” или други фирми на Немски.

 

Освен в София, Софметал има имотни сделки из страната. В Балчик тя е придобила много евтино имот от общината, а в Трявна строи голям хотел на входа на града чрез дъщерната си фирма “Лупи”.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове