Каракачанов: В коалицията няма конфронтация

Каракачанов: В коалицията няма конфронтация - картинка 1

Всяка партия може да сменя своите кадри във властта, пише в коалиционното споразумение на ВМРО и ГЕРБ

Конфронтация няма, всяка седмица има политически съвет между двете формации (ГЕРБ и Обединените патриоти - б.р.). Това обясни вицепремиерът по сигурността Красимир Каракачанов в отговор на въпрос за управляващата коалиция пред сутрешния блок на БНТ, цитиран от news.bg.

Припомняме, неговият коалиционен партньор Валери Симеонов първоначално заплаши, че може да се стигне кабинет на малцинството. Малко по-късно обяви, че ако това значи предсрочни избори, то предпочита постоянно да се кара с ГЕРБ, вместо властта да получат социалистите и ДПС. 
Повод за изказването му беше оставката на първия председател на 44-то народно събрание Димитър Главчев в петък - 17 ноември, на чийто пост бе избрана Цвета Караянчева.

"В нашето споразумение има клауза, в която е казано, че всяка партия може да сменя своите кадри във властта", каза Каракачанов.

Относно призивите на БСП патриотът бе ясен, че това е работата на опозицията - да настоява някой да излезе от властта. Да спрат да клеветят България, ги призова на свой ред Каракачанов. 
Да имаш поне малко достойнство и като се срещаш с чужденци, които са политически фактор, да не клеветиш страната си, каза той по адрес на БСП и ги посъветва да го критикуват във функцията му на военен министър, а не по отношение на неговите убеждения.

Той направи ретроспекция, че тази реторика - някой ползва социалните фондове, а друг само ги пълни, не е въведена от него. "Нека се обърнем във времето кой казваше: "ако гласувате за нас, няма да плащате ток, няма да плащате вода", запита Каракачанов.

Той посъветва българските политици да следват примера на Петко Каравелов, който излизайки от Черната джамия (черквата "Св. Седмочисленици", която след Освобождението е била затвор), запитан от чуждестранни политици и журналисти дали е бит след като по челото му има видими белези от бой, той отговорил: "В България такива неща не се случват".

На въпрос за оградата по границата Каракачанов припомни за Берлинската стена, която въпреки силната охрана също е била прескачана.

Няма нещо, което не може да бъде разрушено в даден момент, каза Каракачанов по повод информацията, че част от оградата по границата ни с Турция е съборена.
Важно е да реагираш на момента и да го спасиш. Тази ограда си върши своята работа. Някъде някой може да я подкопае, друг - да я прескочи, но това са един-двама-петима, няма да го направят 50 хил. души. Въпросът е да вземеш мерки, това са инцидентни случаи, обясни Каракачанов.

Запитан кой поддържа съоръжението при прерязване, той обясни, че то се поддържа от областните управители и от фирмите, които са изградили.

Видеонаблюдението трябва да е по-адекватно, призна Каракачанов. Сега по границата има представители и от Сухопътни войски и от специални сили на Българската армия, каза той.

Вътрешният министър си върши работа, защити Каракачанов колегата си Валентин Радев.

Относно модернизацията в армията Каракачанов заяви, че преди 2-3 седмици на Съвета по отбрана е приет проекта на Сухопътни войски за модернизация. Не стоим и чакаме, има 5-6 чужди фирми, които имат интерес строителството да се извърши в България - френски, турски фирми. Бюджетът е 1,220 млрд. лева, поясни военният министър.

За избора на нов тип изтребител Каракачанов запита реторично: "Защо не говорим за Ф-18?" Има и други страни, отговарящи на изискването за член на НАТО и на ЕС, поясни той стремежът новите изтребители да са западно производство.

В същото време тече проекта за ремонт на МиГ-овете, вчера подписахме за групата, която трябва да дойде и да провери нашите самолети, каза Каракачанов.

Ако бюджетът мине на второ четене, заплатите в армията ще се увеличат с 10-ина процента, каза Каракачанов.

Като присъствал на вчерашните разговори за изграждането на втори лифт на Банско Каракачанов заяви, че са водени безсмислени разговори. Те били с "едни хора, които с аргументи за черния щъркел, бялата лястовица, оранжевата мишка, кафявата мечка спираха развитието на България". Припомняме, в понеделник имаше среща между еколози и представители на правителството в Министерския съвет.

Планината е разорана от бъгита, каза той и запита къде са еколозите. Каракачанов е защитник на проекта за изграждане на втори лифт. Има изградена инфраструктура, Банско се превърна в световен курорт. Имам редица познати, които вместо да чакат на единствената кабина в Банско отиват в Швейцария, Италия. Кой печели от това парите на българския данъкоплатец да отиват в чужбина, запита той.

Всички проекти за зимния туризъм ще помогнат и на летния туризъм, каза Каракачанов по повод изграждането на втори лифт на Банско. Аз съм категорично за изграждане на втора кабина. Да се подготви процедурата." Няма да бъде поставена нито една керемида, става въпрос за изграждане на втори лифт", отговори Каракачанов на опасенията на еколозите, че разрешението за втори лифт отваря възможност за строежи.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове