Каталуния: Подписаха за независимост, но я отложиха

Каталуния: Подписаха за независимост, но я отложиха - картинка 1

Мадрид: Пучдемон не знае къде се намира, нито къде отива!

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон подписа в Барселона декларация за провъзгласяване на независимост на областта от Испания, но отложи влизането й в сила, призовавайки за диалог, съобщиха Франс прес и ТАСС.
Подписите си под текста положиха също вицепремиерът Ориол Жункерас, председателката на каталунския парламент Карме Форкадел и 72 депутати от управляващото мнозинство, съобщава dnes.bg.
"Учредяваме Каталунската република като независима, суверенна, правова, демократична и социална държава", се казва в декларацията.
"Каталуния днес възстановява пълния си суверенитет", са казва в документа, озаглавен "декларация на народните представители на Каталуния".


"Ние призоваваме всички държави и международни организации да признаят Каталунската република като независима и суверенна държава", цитира Ройтерс текста на декларацията.
Говорител на каталунското правителство уточни, че премиерът отлага влизането в сила на декларацията, призовавайки за диалог с Мадрид.
Предполага се, че декларацията ще бъде внесена за гласуване в каталунския парламент, ако преговорите между Барселона и Мадрид за уреждане на кризата претърпят неуспех, отбелязва ТАСС.
Каталунският лидер Карлес Пучдемон "не знае къде се намира, накъде отива, нито къде иска да отиде", заяви междувременно испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, след като сепаратисткият водач подписа декларация за независимост.


Сорая Саенс отхвърли призивите на каталунския премиер за посредничество с Мадрид и изтъкна, че всякакъв диалог между демократи трябва да става в рамките на закона.
Тя обяви, че днес правителството на Испания ще се събере на извънредно заседание в 09.00 часа местно време, за да обсъди отговора си на декларацията за независимост, пише БТА./10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове