Каталуня разследва Борисов за пране на пари?

Каталуня разследва  Борисов за пране на пари? - картинка 1

Сигналът до испанската прокуратура е подаден от БОЕЦ, през юли 2018 г

Полицията на Каталуня и Прокуратурата за борба с корупцията разследват дали премиерът Бойко Борисов е свързан с "международна схема за пране на пари", чиято крайна цел е била Барселона. В документи на полицията, която в автомомната област се нарича Mossos d'Esquadra, се казва, че разполагат с факти, които изглеждат доста убедителни и че "биха насочили към съществуването на престъпна организация".

Това пише барселонското издание "Периодико" под заглавие "Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България". В него се казва, че проверката е предизвикана от сигнал от България, подаден от Гражданско движение "БОЕЦ".

Авторите разказват, че в полицейските документи, които са видели, като лице, възползвало се от прането на пари, е посочена Борислава Йовчева. Тя е описана като "бивш модел от България, чиято евентуална връзка с борисов се проверява внимателно."

Добавен е и баща ѝ, като се твърди, че двамата участват в две компании, регистрирани в Барселона - Numin Invest SL и EMA BGS SL, получили от 2013 г. насам над 5 милиона евро от "физически лица, които не живеят в Испания".

Името на Йовчева се свързва с къща в Барселона, за която бе споменато за първи път в записите "Яневагейт" през 2015 г. от бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя свърза и името на Борисов с покупката. По-късно Елена Йончева внесе в прокуратурата сигнали с документи, свързани с прехвърляне на фирми на братовчед на премиера Бойко Борисов. В единия от сигналите е споменат бизнесменът Иван Саздов като представляващ офшорната фирма Palms Enterprises" (Overseas) LTD, като се твърди, че фирмата е изпратила по сметка на EMA BGS SL 1.7 млн. евро, представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща.

В статията се казва, че проверката е предизвикана от сигнал от България от организация, наречена Гражданско движене "България, обединена с една цел" (БОЕЦ) (MC BUUP - Movimiento Civil Bulgaria Unida).Документите били получени в полицията на 20 март миналата година и в тях се твърдяло, че Йовчева и семейството ѝ живеят в луксозна вила и има връзка с българския премиер.

Авторите са добавили и илюстрация на входа към имота, който според тях е фотографиран и наблюдаван и от служители на службата за икономически престъпления. Той се намира в района Esplugues de Llobregat и бил оборудван с "частна охрана и модерна система за наблюдение". Разследването установило, че вилата с басейн е купена през 2013 г. за 3 милиона евро на името на Numin Invest S.L.

"Между януари и юни 2013 г. Йовчева е единственият ръководител на тази компания с капитал от 3000 евро. След това на този пост е баща ѝ Георги Йовчев, който добавил още 3006 евро. Проверка показала наличието и на втора компания - EMA BGS SL, собственик на магазин за луксозно облекло на (прочутата търговск а улица) Paseo de Gràcia. Каталунската полиция смята, че тази компания е получила финансова инжекция от поне 2.3 милиона евро от друга фирма, регистрирана в Кипър. Адресът на EMA BGS SL, в която бившият модел и бадаща ѝ също са участвали, съвпада с този на вилата."

Докато е наблюдавала имота и магазина, полицията е снимала Йовчева да шофира из града луксозен бял Porsche Macan, регистриран на името на EMA_BGS SL. Антикорупционната прокуратура оценява автомобила на поне 70 000 евро и посочва, че той е купен със заем от банка в Барселона. Полицията обръща внимание на това, че такъв разход не се връзва със загубите от магазина и че компанията е почти фалирала.

 

"Политико" допълва, че бащата се е оттеглил от фирмата и има адресна регистрация в тази вила заедно със съпругата и внучката си, родена през 2012 г. "Полицията подчертава в докладите си, че единственият попечител на детето е Борислава Йовчева и в документите няма вписан друг родител."

Изданието посочва още, че за интимна връзка на Борисов с Йовчева се говори в България от години и премиерът е отрекъл за има такава. "След като научихме за разследването в Барселона, изпратихме на 13 февруари запитване до кабинета на българския премиер, но още няма никакъв отговор", казват авторите.

Според тях каталунската полиция е проверила дали данъчните декларации на Борисов в България показват дали той би могъл да е направил инвестициите от милиони евро в двете компании и са установили, че той не разполака с такива средства. След година разследване полицията стига до извода, че инвестициите са за над 5 милиона евро, преминали са през двете компании и че Йовчева и баща ѝ не са посочили законни доходи, на базата на които биха могли да си позволят такъв стандарт на живот, казва още "Политико". В документите на антикорупционната прокуратура се споменава, че в сигнала от България се е казвало, че парите "може да са свързани с недекларирани средства на високопоставени лица в правителството на България".

На базата на събраните материали полицията на каталуня е поискала прокуратурата да разследва доходите, данъчните плащания, съдържанието на депозитни касети, кредитни карти, плащания брой и друг ибанкови детайли на Борислава Йончева, баща ѝ и още петима души.

Разследването на властите в Барселона е попаднало на руска следа в лицето на Александър Чавсев, който е посочен като основен партньор в компанията Numin Invest SL, на чието име е тузарската вила.

Чавсев е бивш шеф на “Лукойл”, който е много близък до Валентин Златев - началникът на ‘“Lukoil Bulgaria”. Златев и Борисов са “близки приятели от години”, твърдят от Обединено гражданско сдружение / бел. ред Гражданско сдружение БОЕЦ/. Смята се, че руснакът е бил използван като медиатор при покупката на къщата в Барселона заради солидните си доходи.

Прокуратурата вече е успяла да потвърди руската връзка с компанията на Йовчева. Чавсев се е появил през 2015 година и става мажоритарен партньор заедно със съпругата си. Двамата инвестират близо 3 милиона евро в основания с едва 3000 евро капитал бизнес.

Купеният от Йовчева скъпарски магазин е попаднал под прицела на прокуратурата по-късно. Според разследващите собственост на търговския обект е компанията EMA BGS SL, основана през юли 2014 година. Йовчева и баща й стават съдружници, след като инвестират по 1500 евро всеки. Същата година Palms Enterprises - офшорна компания в Кипър, става друг партньор, след като инжектира 1 750 000 евро.

Прокуратурата свързва още български имена с фирмата. Става дума за бизнесмена Йордан Христов - собственик на множество хотели в страната, и съпругата му Силвия Николова. Смята се, че те са вкарали в компанията 2.3 млн. лв.

Изданието припомня и изтеклите в Wikileaks данни за българския премиер, които също го свързват с бившия вече изпълнителен директор на Лукойл.

През 2005 година Бойко Борисов е избран за кмет на София. След това обаче попада под радара на САЩ. Според разпространените от WikiLeaks данни, сегашният премиер има финансова и политическа близост с Валентин Златев. В телеграма,изпратена на 9 май 2006 година от американското посолство, се твърди, че Борисов е замесен в сериозни криминални деяния и поддържа много тясна връзка с “Лукойл” и Русия. Лоялността му и уязвимостта му спрямо Златев играят огромна роля във вземането на политическите решения в България, твърдят американските посленици тогава.

В отделна статия в същия брой на вестника е публикуван "профил" на Борисов, като управляващ над 10 години държавата, заслужила етикети "най-бедна и най-корумпурана в Европа".

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове