„Като ми пораснат крила, ще се прибера вкъщи“

„Като ми пораснат крила, ще се прибера вкъщи“ - картинка 1

Жители на един от най-новите столични квартали излязоха на протест с настояване общината да забрани строежите и да построи улици до вече съществуващите сгради

9/Жертви на строителната активност в София настояха за замразяване на строителството, строителство на улици и решаване на проблемите с придвижването на пешеходците. Звучи ли ви познато? Може да е навсякъде в София, или поне навсякъде по протежението на Южната дъга на околовръстното шосе, където в последните години изникнаха няколко чисто нови квартала.

Съвсем доскоро, когато пазарът на имоти все още беше в криза, в считаните за елитни южни квартали се продаваха огромен брой апартаменти. На „изгодни“ цени от около 800-1000 евро/кв. м и в полите на Витоша.

Преди три години искахме да продадем стария си двустаен апартамент в бетонна сграда с гледка към шумния бул. „Бъкстон“ и да си купим ново жилище в района за приблизително същата цена.

В онзи момент пазарът беше в застой, новото строителство беше евтино, а купувачи нямаше.

Така се оказахме на оглед на няколко жилища на съпоставими с нашето цени, но в нови сгради в квартал „Манастирски ливади“. Това е на практика нов жилищен комплекс от две части, който изникна преди около 10-15 години и се простира от бул. Тодор Каблешков до Околовръстния път на столицата. Бул. „България“ го разделя на източна и западна част, като по-близката до кварталите „Борово“ и „Бъкстон“ изглежда по-подредено застроена и може да се похвали с асфалтирани квартални улици и някаква близост до училищата и детските градини в съседните квартали. Доколкото изобщо има улици в източната част на "Манастирски ливади", те са до голяма степен инициатива на самите строители, а вероятно и включени в цената на жилищата, платени от купувачите на имоти в района.

Апартаментите, които ни предложиха, изглеждаха чудесно, но цената, която можехме да си позволим, означаваше, че трябва да се преместим в два пъти по-тясно жилище от това, в което живеехме. Идеята обаче беше да е ново и в по-малка кооперация до 8 етажа. Тези, в които ни заведоха обаче – по-евтините, бяха "посадени" в нищото – до нито една от жилищните сгради нямаше асфалтиран път, тротоар или паркинг.

Пред една от сградите обаче имаше китна градинка с домати – вързани с червени панделки за колците!

Иначе говорим за рекламиран като елитен, чисто нов квартал в полите на Витоша, в който по времето на строителния бум цените бяха двойни на това, което могат да поискат строителните предприемачи в момента.

Отказахме се и останахме в просторния си /както се оказа след няколко огледа/ панелен апартамент, на десет минути от детската градина, три училища, пазар, поликлиника и няколко хипермаркета.

Вчера обаче,  жертви на  инвестиционната активност новодомци в „Манастирски ливади-изток“ блокираха кръстовището на ул. Тодор Каблешков и ул. Боянски водопад с плакати „Чакам да ми пораснат крила, за да се прибера“. Жителите на квартала внесоха в общината подписка, с която настояват за спешни мерки, които да осигурят безопасни маршрути за пешеходците, приемане на подробен устройствен план на квартала и дотогава – забрана за строителството на нови сгради. Хората разказват как заради новите блокове и продължаващото строителство, цялото движение и връзките с основните булеварди преминават през малките квартални улички. Които стават опасни за преминаващите и особено за децата.

Повече няма да бъдем заложници на съмнителни схеми и частни интереси. Протестът ни в неделя е само началото, имаме готовност периодично да затваряме ключови кръстовища на големи булеварди в района, докато исканията ни не бъдат удовлетворени“, заканиха се хората. Проблемът е, че злото вече е сторено. Новодомците са излъгани, а имотите им в много случаи – обезценени и трудно продаваеми сред изникналите наоколо нови строежи. И дори общината да реши част от проблемите с улиците и трафика, това категорично няма да реши проблема с новите "елитни" спални на столицата. Неслучайно в момента бившите работнически квартали „Младост“, „Дружба“ и „Надежда“ са във фокуса на същите тези продавачи на имоти, които в последните десет години изкараха сериозни комисиони от продажбата на апартаменти „на зелено“ в кварталите под Витоша.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове