Каузата "Спаси, дари на..." спря работата си

Каузата "Спаси, дари на..." спря работата си - картинка 1

Най-ужасното нещо, с което са се сблъсквали, е смъртта на дете. Най-хубавото – успешното лечение, щастливите родители и усещането, че си преборил системата

"На 20 април 2016 год. ГДБОП нахлу във фонда за лечение на деца. И не просто арестува и подложи на унижение целия му екип. Хората с качулки разстреляха фонда. Показно, без съд и присъда. С което сложиха край на 10-годишната ни неуморна работа да направим тази институция истински полезна за болните деца на България.Да убиеш е лесно. Просто стреляш и произвеждаш труп." споделят от общността "Спаси, дари на...".

И ето как нещо, градено 10 години, намира своя край в разруха. Организирането на кампании спира в знак на протест срещу показната акция във Фонда за лечение на деца и опитите на държавата да премахне обществения контрол върху работата му.

Десислава Хурмузова споделя, че причината да спрат кампанията е, непрестанната 6-годишна борба с Министерството на здравеопазването. 

Първата кампания е била за Даринка. От 2006-та година насам организацията води "бесни" битки с държавата. През последните години, откакто Фондът заработва добре под ръководството на арестувания Павел Александров и екипа му, броят на финансираните за лечение деца постоянно нараства. Докато между 2004 и 2010 година фондът е помагал на не повече от 100 деца годишно, то през миналата година са подпомогнати 1 390 деца.

След арестите във фонда десетки родители на деца, излекувани с помощта му, разказват своите истории и изказват благодарност на екипа на фонда.

Според екипа на "Спаси, дари на..."

сега се прави опит всички постигнати успехи да се отменят,

а работата да се върне към практиките отпреди десет години, въпреки че това ще значи всичко да се рестартира. Но тогава не е имало обществен съвет, разходите на родителите не се покриват, а фондът действал тромаво и връщал пари в бюджета.

Новият директор на фонда проф. Владимир Пилософ вече е предявил заявка за премахване на обществения съвет към структурата, обяснявайки, че "хората и представителите на различни организации, които са призвани да осигуряват дарителски кампании и т.н., изглежда не работят достатъчно ефективно".

"Винаги сме работили с убеждението, че всеки трябва да носи отговорност за решенията и действията си. Особено се отнася за държавните чиновници, на които ние плащаме заплатите. Анонимността и безотговорността им е проблем за цялото ни общество. Затова заявяваме, че от днес нататък ще насочваме към Петър Москов всеки родител, който ни потърси за помощ за лечението на детето си. Повече кампании няма да организираме."

В интервю за Нова ТВ тази сутрин, представителите на "Спаси, дари на" Весела Георгиева и Йордан Петров повдигнаха завесата на една дълго премълчавана зловеща истина - формирането на жените за консумативи, които заплаща Фонда, представлява форма на източване на трудно събрани средства. 

Запитан защо Здравното министерство мълчи по въпроса, Йордан Петров отговори:

„Защото нямат разумен ход. Тук няма значение кой е министър. Всичко това се движи от чиновниците в Министерството на здравеопазването, които искат да овладеят тези потоци от пари и  малко от хората знаят, че 70% от тези 12 млн. лв. във Фонда отиват за лечение на деца тук, в България”.

По думите му

едни и същи изделия от НЗОК се плащат 1800 лв., а от Фонда за лечение на деца се плащат по 3000-4000 лв.,

колкото донесат като оферта. Нормативните документи във Фонда са такива, че той няма капацитета - административен и лекарски - да има контролна функция върху тези неща. Получава се, че

има деца, оперирани по 10, по 15 пъти в България.

А конкретният пример – дете, на което са оперирани осем пъти крака, седем пъти ръката. „Не мога да кажа дали е излишно, но самите лекари казват, че

това нещо се прави, само за да се усвояват някакви пари”,

добави Йордан Петров от гражданска инициатива „Спаси, дари на…”.

 

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове