Кипър, Гърция и Израел свързват електрическите си мрежи

Кипър, Гърция и Израел свързват електрическите си мрежи - картинка 1

Този проект за 2.5 млрд евро ще свърже електрическите мрежи на трите държави с кабел по дъното на Средиземно море

Кипър, Израел и Гърция подписаха тристранно споразумение, с което дадоха старт на проекта за междусистемната връзка EuroAsia. Този проект за 2.5 млрд евро ще свърже електрическите мрежи на трите държави с кабел по дъното на Средиземно море. Документът бе подписан в Никозия от кипърския енергиен министър Наташа Пилиду и израелския - Ювал Щайниц, като гръцкия им колега Костас Скрекас се включи в церемонията по видео връзка.  

Интерконекторът EuroAsia е приоритет във визията "Зелена сделка" на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и отговаря на условията за финансиране от Механизма за свързване на Европа. Високоволтовият кабел ще бъде дълъг 1518 км. и с мощност 1 ГВт. Той ще минава освен през Кипър и през Крит. Конверторните станции ще бъдат построени от Siemens. Енергията, която ще пристига в Европа, ще бъде само от зелени източници.

Проектът EuroAsia трябва да бъде въведен в експлоатация до декември 2023 г.

Подобен тристранен меморандум за разбирателство също е в ход, като в него участват Кипър, Гърция и Египет- EuroAfrica.

След церемонията в Никозия, кипърският и израелският министри отпътуваха за Египет, където ще се състои първия официален съвет на министрите на Източносредиземноморския газов форум (EMGF).

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове