Кирил Петков: българите са евакуирани от блокирания кораб "Царевна"

Кирил Петков: българите са евакуирани от блокирания кораб "Царевна" - картинка 1

14 българи и 1 украинец, възпитаник на българското военноморско училище, вече се намират извън пристанището

Тече евакуацията на част от екипажа на кораба "Царевна", съобщи премиерът Кирил Петков. 14 българи и 1 украинец, възпитаник на българското военноморско училище, вече се намират извън пристанището на Мариупол, заяви Петков, който води продължаващото редовно заседание на правителството. Предстои групата да се придвижи до Донецк, откъдето ще се завърне в България. Трима българи и двама украинци са останали на кораба по свое желание.

 

Плавателният съд е блокиран повече от месец край югоизточния украински град Мариупол заради войната в страната.

През миналата седмица премиерът Кирил Петков определи като "алея на смъртта" разстоянието от 260 м до кораба с българските моряци заради неспиращия обстрел от руски танкове срещу украинските войски. Тогава той обяви готовност, когато ситуацията е безопасна, екипажът да бъде изведен.

На 11 април (понеделник) Би Ти Ви съобщи, че на кораба няма чужденци и не е превзет, позовавайки се на запис на телефонен разговор между капитана Павел Павлов и представител на компанията, мениджър на плавателния съд. Моряците заявили, че не са заплашени нито от руска, нито от украинска страна, като се водят сражения за овладяване на порта, които са на разстояние от кораба.

"Корабът не е под обстрел и на борда няма никакви чужди лица от никоя страна, нито пък екипажът е бил заплашван от някоя от страните", каза тогава капитан Павлов. Той, както и други моряци на кораба, добавиха, че са в добро здравословно състояние, имат храна, вода, както и гориво.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна?

Да, всяка възможна и веднага.

50.00%

Да, но само отбранителна.

30.00%

Не, ще се справят и сами.

20.00%

В никакъв случай!

0.00%

Не знам...

0.00%

Блогове