Кирил Петков от Катманду: Направихме всичко, Бог да го прости Боян (ВИДЕО)

Кирил Петков от Катманду: Направихме всичко, Бог да го прости Боян (ВИДЕО) - картинка 1

Обявиха край на спасителната операция по въздуха

Спасителната операция по въздух по издирването на Боян Петров е приключила, обявиха българите, които участват в мисията.

Кирил Петков, който замина за Хималаите със своя баща Петко Петков за спасителната операция, написа следното във фейсбук, като приложи и видео:

"Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата - искахме да се уверим с очите си още веднъж - стигмахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер, като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево, качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целият високопланински полет беше 1 час и 30 минути.

За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем, знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-те приятели на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!"

Рано тази сутрин хеликоптери излетяха от летището в Катманду към връх Шиша Пангма в може би последен опит да открият изчезналия на 3 май Боян Петров.

 

Това съобщи във фейсбук медията Dream Wanderlust, която следи спасителната мисия.

Екипите огледаха вече изследвани места, но и такива, които не са оглеждани още. Времето днес в района се определя като "умерено добро" за разлика от вчера, когато вертолетите изобщо не успяха да се отлепят от земята.

 

Едва след приключване на акцията ще бъдат направени заключения, казва Dream Wanderlust.

Към финал е и операцията по земя. Днес китайските шерпи ще огледат района между лагер 1 и базовия. Непалските катерачи вече спряха търсенето.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове