Кирил Петков пред "Шпигел": Ще прилагаме закона без пощада

Кирил Петков пред "Шпигел": Ще прилагаме закона без пощада - картинка 1

Няма нито един човек, който би могъл да ми се обади и да ми каже: "Кириле, сега трябва да направиш това или това“, казва Петков.

"Ще прилагаме закона без пощада", декларира очакваният бъдещ български премиер Кирил Петков в първото си голямо интервю за чуждестранна медия след изборната победа. Пред германското списание "Шпигел“ той обяснява, че не може да понася, когато за България се говори като за най-бедната страна.

"Нашата запазена марка ще е това, че спазваме обещанията си. Не можем да обещаем богатство на всички, но обещаваме упорита работа и нулева толерантност спрямо корупцията. Ще прилагаме закона без пощада. Искаме да изчистим петното на корупцията, което е полепнало по името на България. И да го променим в положителна посока - като запазена марка на една страна, която се е справила с този проблем“, казва Петков пред "Шпигел".

Интервюто е преведено от българската секция на "Дойче веле".

Той обяснява, че е мотивиран от големия потенциал на страната, който стои неизползван. Според него България е по-бедна дори от Румъния заради неправилното използване на европейските средства, които или са пълнили нечии джобове, или са били влагани в грешни проекти.

"За четирите месеца, в които ние (с Асен Василев - бел.ред.) работихме като част от служебното правителство, икономическият ръст достигна ниво от 10%“, казва Петков пред германското издание.

Това се дължи на факта, че през 2020 година имаше огромен спад на БВП заради пандемията.

Кирил Петков казва, че "Продължаваме промяната“ от самото начало залага на честност и прозрачност, отхвърля всякакви финансови помощи от заинтересовани спонсори или предложения за подсигуряване на гласове.

"Няма нито един човек, който би могъл да ми се обади и да ми каже: "Кириле, сега трябва да направиш това или това“, казва Петков.

На въпрос на „Шпигел“ дали би подкрепил прокурорски разследвания срещу бившия премиер Борисов и неговия антураж, Кирил Петков отговаря, че е за изграждането на напълно независимо и ефективно правосъдие. В същото време той казва, че е против това да се искат следствени действия само срещу една определена личност.

"Но ние се нуждаем от действително безукорен главен прокурор. Най-добре би било, ако сегашният титуляр на поста се оттегли доброволно“, добавя Петков.

Той казва, че България "вече няма да бъде безмълвен партньор в периферията на Европа".

"Зад какви ценности застава всъщност това партийно семейство (на ЕНП)? Има ли в Европарламента неразрешена търговия с гласове в замяна на затварянето на очи пред корупцията? В случая с България ми се струва, че това е било именно така. Който раздава европейски пари, без да проверява дали в страната-получател има върховенство на закона, увеличава проблемите допълнително. За това трябва да се говори. Впрочем, България вече няма да бъде безмълвен партньор в периферията на Европа“, казва Петков, припомняйки, че Бойко Борисов не владее английски.

Германското списание "Шпигел“ пита бъдещия премиер и това: дали ще се промени нещо по отношение на ветото на България срещу започване на присъединителни преговори със Северна Македония. В отговор Петков заявява, че въпросите трябва да се решат от работни групи, така че думата да не се дава на националистите от двете страни на границата.

Според него е редно в бъдеще акцентът да се поставя върху активизирането на икономическите отношения между двете съседни държави, а не толкова върху различните тълкувания на общата история.

"Ако сега дадем зелена светлина за начало на преговорите със Северна Македония, без да водим дискусия, това само ще подсили националистите в двата лагера. Ние залагаме на преговори, а не на пропаганда“, казва в края на интервюто Кирил Петков.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове