Китай да запази неутралитет, ако Ким атакува САЩ, призова китайски вестник

Китай да запази неутралитет, ако Ким атакува САЩ, призова китайски вестник - картинка 1

САЩ се надява да реши кризата в КНДР по дипломатичен път

Китай трябва да остане неутрална, ако Северна Корея предприеме първа атака срещу САЩ. Този призив е бил отправен към Пекин от държавен вестник в страната, съобщи Ройтерс.

Според китайския вестник страната е най-важният съюзник и търговски партньор на КНДР.

Припомняме, Пекин не веднъж изрази недоволството си от многократните ядрени и ракетни тестове на Пхенян, както и от поведението на Южна Корея и Съединените щати, които предприеха военните тренировки в районаТова водело до ескалация на напрежението.

Националистическият таблоид Global Times е посочил още, че Китай трябва ясно да заяви на международния подиум, че ако КНДР предприеме атака срещу САЩ и от Пентагона отговорят, Китай ще остане неутрална спрямо тази криза.

Вестникът добавя, че ако САЩ и Южна Корея първи започнат удари срещу Пхенян и искат да свалят режима на Ким Чен-ун, променяйки политическото статукво на Корейския полуостров, то Китай трябва да им попречи.

Припомняме, вчера Доналд Тръмп градира критиката си към режима на Ким Чен-ум и заяви, че Северна Корея трябва да е "много, много нервна", ако дори мисли за атака срещу Съединените щати или техните съюзници.

"Ако Северна Корея прави нещо, дори да мисли за атака на някой, когото обичаме или ние представляваме, или наши съюзници или нас, те трябва да бъдат много, много нервни. Нещата ще се случват с тях така, както никога не са смятали за възможни." След като заплаши КНДР с "огън и ярост", с тези думи Тръмп отправи поредната закана спрямо Пхенян.

От държавната агенция KCNA информираха обаче, че армията на Северна Корея ще изпълни плановете си в средата на август да изстреля четири ракети със среден обсег на действие над Япония, за да пристигне близо до Гуам, когато те ще бъдат готови за нареждане на лидера на Ким Ченг-ун. Плановете предвиждат ракетите да кацнат в морето на 30-40 км (18-25 мили) от Гуам.

САЩ все още се надява кризата в КНДР да бъде решена по дипломатичен път. Това заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, съобщава БиБиСи.

Според Матис ако се стигне до военни действия, резултатите ще бъдат катастрофални. По думите му дипломацията е най-доброто решение след размяната на "огнени реплики" между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове