Китай към САЩ: Не отваряйте кутията на Пандора в Близкия изток

Китай към САЩ: Не отваряйте кутията на Пандора в Близкия изток - картинка 1

Допломат осъди натиска от страна на САЩ върху Иран и призова да не се прекратява ядреното споразумение

Топ дипломат на китайското правителство предупреди, че светът не трябва да отваря "кутия на Пандора" в Близкия изток, съобщава "Ройтерс". Той осъди натиска от страна на САЩ върху Иран и призова да не се прекратява ядреното споразумение.

Припомняме, опасенията от конфликт между Иран и Съединените щати се засилиха миналия четвъртък, когато два петролни танкера бяха нападнати в Оманския залив.

Съединените щати обвиниха Иран за атаките, след като президентът Доналд Тръмп се оттегли от ядрената сделка преди повече от година.

От своя страна Иран отрече да е автор на нападението срещу танкерите.

 

Вчера министърът на отбраната на САЩ Патрик Шанахан съобщи, че 1000 военнослужещи ще бъдат изпратени в Близкия Изток за "отбранителна цел" в отговор на враждебното поведение на иранската армия.

След среща с министъра на външните работи на Сирия китайският държавен съветник Уанг И коментира, че САЩ не бива да използва "изключителен натиск" за разрешаване на проблемите с Иран.

Той заяви, че Китай е много загрижен за ситуацията в Персийския залив и с Иран и призова всички страни да облекчат напрежението, за да не се стига до сблъсъци.

"Призоваваме всички страни да действат разумно и да проявят сдържаност, а не да предизвикват ескалиране на напрежението в региона и да отворят кутия на Пандора", заяви Уанг, като се обърна конкретно към САЩ.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове