Kитай провежда геноцид срещу уйгурите, твърди американски доклад

Kитай провежда геноцид срещу уйгурите, твърди американски доклад - картинка 1

Китай отдавна търпи критики за затварянето в концентрационни лагери на над 1 милион уйгури и представители на други мюсюлмански общности в западния район Синдзян

Правителството в Китай провежда "продължаващ геноцид" срещу етническите уйгури и нарушава Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид на ООН, твърди публикуван във вторник експертен доклад.

Институтът Нюлайнс за стратегии и политика е базирана във Вашингтон организация. Според нейния доклад правителството в Китай е нарушило с действията си срещу уйгурите "всеки един" текст от конвенцията срещу геноцида.

Китай отдавна търпи критики за затварянето в концентрационни лагери на над 1 милион уйгури и представители на други мюсюлмански общности в западния район Синдзян. Пекин нарича тези лагери центрове за превъзпитание и обучение и оправдава съществуването им с борбата срещу екстремизма и тероризма.

С едно от последните си действия, администрацията на бившия президент Доналд Тръмп обяви, че Китай извършва геноцид и престъпления срещу човечеството в Синдзян.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза във вторник, че администрацията на президента Джо Байдън не вижда причина да променя това решение.

Конвенцията срещу геноцида е приета след Втората световна война. Тя е подписана от повечето страни членки на Обединените нации, включително и Китай.

Конвенцията изрежда различни действия, които представляват геноцид. Определението за това понятие е "намерение за унищожаване, изцяло или отчасти, национална, етническа, расова или религиозна група".

Според публикувания доклад, сред актовете на геноцид са намерението за унищожаване, убийства, масово интерниране, ограничаване на ражданията, принудително отнемане на деца, както и изтриване на уйгурската идентичност.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове