Китай се отказа да си поставя цел за икономически растеж тази година

Китай се отказа да си поставя цел за икономически растеж тази година - картинка 1

Пекин се опитва да ликвидира автономията на Хонгконг със законопроект за сигурността, като използва за повод кризата с коронавируса

Китай за първи път в историята се отказа да си поставя годишна цел за икономическия растеж, предаде Ройтерс.

Вместо това правителството обеща да харчи повече за запазване на работните места и жизненото равнище.

Министър-председателят Ли Къцян заяви на откриването на сесията на парламента в Пекин, че причината за това решение са "трудно предвидимите фактори", които засягат световната икономика и търговия.

Вместо това правителството ще се фокусира върху "контролиране на равнището на безработицата и гарантиране на жизнения стандарт", добави премиерът.

Той предупреди, че се очаква икономическият растеж да намалее още повече през това тримесечие, след като за предишното беше отбелязано свиване от 6,8 на сто - първият подобен случай най-малко от 1992 година. 

Откриването на сесията на парламента, най-важното китайско политическо събитие за годината, беше засенчено от обвиненията, че Пекин трябва да бъде държан отговорен за появата на вируса и от опасения за увеличаване на безработицата, отбелязва в. "Гардиън". Тази година откриването на сесията се забави заради коронавирусната епидемия и сесията беше съкратена като продължителност. Има опасения, че икономическата нестабилност може да заплаши социалната стабилност и контрола на комунистическата партия над властта, подчертава британското издание

Пекин се опитва да ликвидира автономията на Хонгконг 

Хонгконгски активисти призоваха днес хората във финансовия център да се изправят срещу предложени от Пекин закон за сигурността, предназначен за борба със сепаратизъм, подривна дейност, тероризъм и чуждестранна намеса, предаде Ройтерс. Проектът разтревожи в бизнеса и дипломатическата общност. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Китай със санкции, ако той бъде приет. 

Законопроектъ би сложил край на принципа "една държава, две системи", въведен след предаването на Хонконг от Великобритания през 1997 година. Очакваше се градът да разполага с висока степен на автономия до 2047 г., но сега Китай предприема действия за налагане на пълен контрол, пише днес в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.
 
Продемократичните сили в Хонконг са изправени пред голямо предизвикателство, но Конгресът на САЩ ги подкрепи, приемайки Закона за човешките права и демокрацията в Хонконг през ноември миналата година. Ако доклад на държавния секретар на САЩ Майк Помпео покаже, че градът не разполага с обещаната автономия, Пекин ще трябва да понесе много сериозни икономически последствия, включително отмяна на специалния статут на града и свързаните с него икономически привилегии, отбелязва американското издание.
 
Това е поредният претекст, използван от Китайската комунистическа партия за потискане на продемократичното движение, използвайки Ковид-19 като извинение, пише още "Вашингтон пост". Забраната за събиране на повече от четирима души на едно място по случайност възпрепятства шествията и провеждането на събирания. По силата на извънредните мерки всички участници могат да получат шест месеца затвор. На 18 април властите арестуваха 15 лидери на движението по обвинения в незаконно събиране, припомня американското издание.
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове