Китайска рецепта срещу настинка и грип

Китайска рецепта срещу настинка и грип - картинка 1

Китайците имат поговорка, която гласи: ”Болестта се лекува, когато се преглътне.”

Китайците имат поговорка, която гласи: ”Болестта се лекува, когато се преглътне.” Затова за студеното време и за грипния сезон препоръчват чай – зелен и билков.

Класическата рецепта за профилактика, която традиционната китайска медицина предлага, е със 7 чаши топъл зелен чай, които се пият през целия ден. Приготвят се с 3-минутна запарка.
Чаят не бива да е горещ, нито студен, а леко топъл.
Символично всяка чаша има определено лечебно действие. А последната за деня – четвъртата, преборва настинките, според китайците.

Зеленият чай може да се комбиниран с джинджифил, който има мощно антибактириално и антиоксидантно действие. Пак според древните науки джинджифилът има топла енергия, която сгрява и стимулира кръвообращението като ускорява обмяната на веществата. Затова се препоръчва като профилактика на простудата и на грипа.
С лютивичкия си лимонен вкус чаят от джинджифил загрява и бързо преборва хремата, болките и възпаленото гърло. А етеричните масла, които коренът съдържа, са естествени “убийци” на вирусите на грипа и простудата.
Двете му основни съставки – шагол и генгерол, са мощни антиоксиданти и имат противовъзпалителен ефект. Те бързо свалят високата температура, като същевременно тонизират и помагат за по-бързо възстановяване от болестта.

Чаят с джинджифил е подходящ и за деца, защото подкрепя имунната им система. За тях особено полезен е чай от шипка или мащерка. Той може да се подслаждат с мед, да се добавя лимон и да се пие ежедневно, но винаги топъл.

При бременните чаят от джинджифил има двоен ефект – повишава имунитета, пази от грип и настинка или помага за по-бързото възстановяване от болест. Той обаче се препоръчва най-вече, защото облекчава позивите за повръщане в началото на бременността.

noviteroditeli.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Book Face

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове