Китайският президент призова за смекчаване на тона между САЩ и Северна Корея

Китайският президент призова за смекчаване на тона между САЩ и Северна Корея - картинка 1

Доналд Тръмп заяви, че ако нещо се случи с Гуам, в Северна Корея ще има големи проблеми

Китайският президент призова САЩ и Севера Корея да избягват „думи и действия“, които биха довели до още по-голяма ескалация на напрежението на Корейския полуостров. Той разговаря по телефона с американския си колега Доналд Тръмп. Двамата бяха единодушни, че и Вашингтон, и Пекин са за разоръжаване и мир в региона.

Доналд Тръмп заяви, че ако нещо се случи с Гуам, в Северна Корея ще има големи проблеми. И допълни, че се надява Ким Чен Ун да е разбрал наистина колко сериозни са думите му. В частния си клуб в Ню Джърси Тръмп разговаря с държавния секретар Рекс Тилърсън и дипломати. След всички закани американският държавен глава все пак заяви, че се надява, всичко да се подреди.

Тръмп добави, че Вашингтон обмисля нови икономически санкции срещу Пхенян. След обещанието за „огън и ярост“ от страна на Тръмп, Северна Корея обяви, че обмисля атака на тихоокеанския остров Гуам, където се намира американска военна база. Жителите на острова, който е и популярна туристическа дестинация, са спокойни.

Москва изрази притеснения от ескалирането на реториката между САЩ и Северна Корея. Германския канцлер Ангела Меркел също заяви, че размяната на остри реплики не е вярното решение. А като предпазна мярка от евентуално севернокорейско нападение над Гуам, Япония разгърна няколко противоракетни установки в западната част на страната.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове