Китайските полицаи разпознават престъпниците със смарт очила

Китайските полицаи разпознават престъпниците със смарт очила - картинка 1

Нновата система експериментално е въведена в град Джънджоу

Китайските полицаи започват да разпознават престъпниците на улицата с помощта на нови смарт очила, съобщи The Verge.

Разработката на LLVision Technology е част от проекта за национална система за мониторинг в Китай, като тестването им започва в град Джънджоу.

В момента полицаите ги носят на места с голям човекопоток - жп станциите. Разпознати и заловени са вече няколко заподозрени, както и десетки с фалшиви документи. Очилата имат достъп до база данни с около 10 000 заподозрени (която расте), както и система с изкуствен интелект, която разпознава лицето за десета от секундата. Те струват скромните 635 долара, но дори и да можехте да си ги купите, без достъп до данните биха били безполезни.

Основната критика срещу този тип технология е, че тя позволява на държавата да следи не само престъпниците, а и всеки един човек, до която очилата биха имали достъп.

Очилата са разработени от компанията LLVision Technology в рамките на проекта за национална система за мониторинг и разпознаване на хора по лицата им, която позволява откриване на практически всеки човек. Очилата на полицаите ще достигат и там, където обичайните градски камери не виждат. Не е ясно въобще дали базата данни е защитена и дали има някакви ограничения, поставени на очилата.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове