Кладенецът на Тор – вратата към Ада

Кладенецът на Тор – вратата към Ада - картинка 1

И до днес не се е намерил смелчак да изследва Кладенеца на Тор ...

Кладенецът на Тор е единствената по рода си неизследвана от човека загадка на нашата планета. Това наистина е врата към друг свят. Друго подобно явление – Кладенецът на Яков – е изследвано още през втората половина на миналия век. Но и до днес не се е намерил смелчак да изследва Кладенеца на Тор.

Диаметърът на природната дупка е 5 метра и при настъпване на прилива изглежда, че бездната изсмуква водата. А след няколко секунди Кладенецът на Тор „изплюва погълнатата вода“.

Защо тази дупка насред скалистите брегове на нос Перпетуа (щата Орегон, САЩ) се нарича Кладенецът на Тор?

Древна легенда разказва за ревност и убийство. Някога тези живописни брегове на Тихия океан били любимо място на влюбените двойки. Една от тях била особено прекрасна – млад воин и красива девойка.

Всяка вечер те се срещали на мястото, където сега зее пропаст. Недоброжелатели нашепнали на младата жена за изневярата на нейния любим и тя повярвала в коварните думи на завистливите си приятелки.

Вечерта на срещата отишла с нож в ръка и пронизала сърцето на любимия младеж. Тор (в скандинавската митология – бог на гръмотевиците и бурите) и превърнал стеклата се кръв в изгаряща всичко лава, която оставила на мястото на трагедията зееща рана.

Кладенецът на Тор и днес напомня колко разрушителна може да е ревността.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове