Ключова оставка в Израел заради твърде бързото сваляне на карантината

Ключова оставка в Израел заради твърде бързото сваляне на карантината - картинка 1

Епидемиолоът Сигал Садетцки подаде оставка във вторник в знак на протест

Сигал Садетцки - най-високопоставеният директор по въпросите на общественото здраве в Израел, подаде оставка във вторник в знак на протест срещу прекалено бързата отмяна на ограничителните мерки и хаотичност в борбата с новия коронавирус.

Епидемиологът се оттегли ден след като премиерът Бенямин Нетаняху върна част от забраните, включително затварянето на барове, фитнес клубове и зали за събития.

След тотална карантина през април страната успя да постави под контрол броя на новите случаи през май до около 20 на ден. Но след това бяха отворени училища и фирми, а за основен източник на новата вълна от заразени са смятани сватбите, на които се събират много хора. Така се стигна до повече от 1000 нови случая през миналата седмица, а здравното министерство заяви, че поставените на респиратори - в момента 32-ма - може да достигнат 2000.

Садетцки заяви във "Фейсбук", че е решила да подаде оставка, защото предупрежденията ѝ са били пренебрегнати.

"От няколко седмици насам компасът на борбата в Израел с пандемията се върти накъдето си поиска. Постиженията от справянето с първата вълна на заразата бяха заличени от масовото и прекалено бързо отваряне на икономиката", написа тя.

 

 

Едва 37% от израелците вярват на правителството, че правилно подхожда към пандемията, докато 59% са изгубили доверие по този въпрос, показа проучване от понеделник. При население от около 9 милиона души в Израел има над 31 000 заразени и 338 починали.

Препоръката на Садетцки е да се забрани събирането на повече от 20 души и да се върне поддържането на дистанция в училище и на работните места. Правителството веднага промени режима с разрешение в синагогите ще може да има до 19 богомолци едновременно, в ресторантите и в автобусите - до 20 души, а на открито - не повече от 30. Засега плажовете остават отворени, но нараства контролът за спазването на санитарните мерки. В петък палестинската автономна власт наложи пълна карантина на Западния бряг на река Йордан на фона на скока на новите случаи на окупираната територия.

Здравните власти обаче предупреждават, че болниците и интензивните отделения може да се окажат с изчерпан капацитет в края на месеца.

Освен фокуса върху сватбите - близо 2100 на брой само в периода 15-25 юни - събиращи хора от цялата страна и превърнали се в инкубатори на заразата, специалистите обръщат внимание и на други грешки. Не е бил назначен един координатор на всички усилия през лятото, не е била изградена национална мрежа от лаборатории за тестове и няма достатъчно хора и усилия за проследяване на контактите.

През пролетта Израел бе даван за пример с подхода си да прави масови тестове и да контролира огнищата, когато се появят. Страната имаше предимството на не много голямо население, строго контролирани граници и централизирано управление. През март Deep Knowledge Group постави Израел под №1 в класацията си за безопасност на държавите, а сега е в забранителния списък на ЕС заедно със САЩ, Бразилия и Русия.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове