Кметът на Сеул е намерен мъртъв

Кметът на Сеул е намерен мъртъв - картинка 1

Издирваха го от сутринта, когато близките му съобщиха, че е изчезнал

Кметът на Сеул Пак Уон Сун беше намерен мъртъв вчера, след масивна издирвателна операция, започнала след сигнал на близките му, че е изчезнал, предадоха световните медии.

Тялото на Пак е намерено в планина близо до Сеул след седемчасово издирване, включващо 600 полицаи и три следови кучета, предадоха Си Ен Ен и Би Би Си.

Причината за смъртта му не беше съобщена веднага.

Според Би Би Си служителка е подала оплакване за сексуален тормоз срещу 65-годишния Пак часове преди той да изчезне, но нямаше веднага потвърждение, че това може да бъде фактор в кончината му.

Екипите са локализирали тялото, по сигнал от мобилния телефон на кмета.

Пак не се е явил на работа тази сутрин и е отменил насрочена среща с представител на президентството, каза полицията.

Охранителна камера го е заснела пред входа на горски парк, там е засечен за последно и сигнал от мобилния му телефон.

Тълпи се събраха пред университетската болница в Сеул тази вечер заради непотвърдени съобщения, че Пак е бил намерен и отведен там.

Пак е кмет на Сеул от 2011 г. и е избран за неговия последен трети мандат през юни миналата година.

Той е бил член на управляващата Либералдемократична партия на президента Мун Дже Ин и е бил разглеждан като вероятен кандидат за неговия пост през 2022 г.

Пак е първият кмет на южнокорейската столица, който стига до трети мандат. Преди да поеме този пост той е бил граждански активист и правозащитник. Известен е като гласовит критик на социалните неравенства и корупцията.

Влязъл е в сблъсък с бившата президентка Пак Гън Хе, която беше свалена от власт  с импийчмън след корупционен скандал и масови протести през 2017 г., а през 2018 г. получи три последователни присъди от общо 32 години затвор за корупция, злоупотреба и нарушаване на изборното законодателство.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове