Кога бебето започва да помни?

Кога бебето започва да помни? - картинка 1

На 3-месечна възраст бебетата помнят играчки и предмети, които са им показани 5-6 дни по-рани

Дори в първите два месеца бебето ви може да започне да разпознава лица и гласове, особено тези, които вижда всеки ден. Новородените могат да разпознават гласа на майките си при раждането, а кърмените бебета разпознават миризмата на майка си след една седмица. Този вид разпознаване е първата индикация за паметта на бебето, въпреки че е много по-различно от запомнянето на подробности за конкретни неща.

Разпознавателната памет на бебето – способността да идентифицира хора и предмети, които е виждало преди, ще се увеличи драстично през първата година. Експерименти показват, че на 3 месечна възраст,

бебетата могат да си спомнят снимки и играчки, които им се показват 1-6 дни предварително.

Когато бебето е на 9 месеца, то ще е в състояние да си спомня по-конкретна информация, като например къде се намират играчките му у дома. То всъщност е в състояние да имитира действия, които е видяло, седмица по-рано.

Тези умения показват, че бебето има отзоваваща се памет – способността да помни някои детайли от специфичен опит за кратък период от време – въпреки че то все още не си спомня повечето от своите преживявания.

Дълготраен съзнателен спомен за конкретни събития няма да се развие докато бебето не достигне възрастта между 14 и 18 месеца.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове