Кога да подстрижем бебето за пръв път?

Кога да подстрижем бебето за пръв път? - картинка 1

Вижте съветите...

Може би си мислите, че първото посещение на бебето ви във фризьорски салон е най-сладкото нещо на света, но имайте предвид, че за него не е така. За бебето ви това да бъде увито в найлонова пелерина, да го пръскат с вода и непознат човек да го „нападне“ с остри ножици, може да бъде изживяване като от психо трилър, информира порталът „mamatatkoiaz.bg”.

Времето прекарано в салона може да е много стресиращо заради непознатите хора с ножици, новите звуци и миризми... всичко това може да разстрои детето ви. Но все пак ще се справите лесно със ситуацията, ако планирате правилно всичко.

Кога да отидете?

Ако вашето бебе има гъста коса когато се роди, можете да го подстрижете на възраст от около 8 месеца. Но ако то е с малко или почти никаква коса, може да не се нуждае от подстригване до 2 годишна възраст. Няма правилно или грешно време за това.

Всичко се свежда до следното: искате ли да запазите неговия сладък вид или смятате, че е готово за промяна? Имайте предвид, че ако подстрижете неговите къдрици, те може да не пораснат в същия вид. От друга страна - подстригването на бебешката фина косичка, може да я направи да изглежда по-плътна.

Подгответе детето

Малките деца не обичат изненади, така че позволете на детето си да наблюдава когато вие се подстригвате или посетете фризьора преди „големия ден“. Говорете с него за това, което то вижда – пелерината, която ще носи, какво правят ножиците и т.н. Избягвайте използването на думата „режа“, която може да изплаши детето. Оставете го да си играе с бутилката с вода на фризьора и се преструвайте, че ще подстрижете косата му с пръстите си.

Изберете правилния салон

Изберете салон, където фризьорите знаят как да се справят с малки клиенти. Много детски фризьорски салони имат видеа и книжки, които забавляват малчуганите. Ако няма детски фризьорски салони в града ви, посъветвайте се с вашия фризьор, за да ви препоръча някой, който е особено добър за децата.

Бъдете подготвени

Нека детето вземе със себе си любимата си играчка. Това ще му помогне да запази спокойствие и да се занимава с нещо. Може също да скриете една играчка в чантата си и за по-късно. Преди да започне фризьорът, отместете стола далеч от огледалото, за да не вижда бебето ножиците и да се изплаши от тях. Ако откаже да носи пелерина, поставете една върху вас и му покажете как изглежда. Ако не иска да стои на едно място, може като краен вариант, да го сложите в скута си. Помолете приятел или някой друг да направи снимки.

Настройте го положително

Ако смятате, че детето ще се разстрои докато го подстригват, поговорете предварително с него и му разкажете колко забавно и приятно ще бъде това преживяване. Кажете му колко добре ще изглежда след това. Когато бебето види, че вие очаквате с нетърпение новата му прическа, то също ще се настрои положително.

Планирайте внимателно

Запазете час между храненето и дневния сън, така че детето ви да не е гладно и раздразнително. Обадете се по-рано, за да се уверите че фризьорът ще е на ваше разположение в уговореното време. Първото подстригване е много важно и преживяването ще има ефект дълги години напред, така че постарайте се то да е положително. 

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове