Кога може да се дава мед на бебето?

Вижте съветите на специалистите...

Медът е естествено вещество, произвеждано от пчели и често се консумира по здравословни причини. Освен че е полезен като средство за лечение на астма, кашлица, хрема, проблеми със стомаха и др., медът е и вкусен! На много родители им се иска да дадат на бебето си сладък мед, но трябва да са наясно, че си има определен момент, в който той трябва да се включи в менюто на бебето, защото ако се даде твърде рано, може да предизвика нежелани реакции.

Кога бебето може да се храни с мед?

Специалистите съветват родителите да не дават мед на бебета по-малки от годинка. Той не трябва да се добавя към вода или други храни – включително преработени или печени изделия. Това включва и напитки, тестени изделия, зърнени култури и др., подсладени с мед. Това може да звучи малко консервативно, но трябва да се обмисли и обсъди с педиатър.

Защо медът е опасен за бебето ви?

След като вече знаете, че медът не е препоръчителен за бебето ви преди първия му рожден ден, хубаво е и да разберете защо.

Детски ботулизъм

Медът може да причини детски ботулизъм. Това състояние се причинява от поглъщането на Clostridium botulinumspores. Този вид бактерия в храносмилателния тракт може да доведе до сериозни странични ефекти, включително парализа на мускулите на бебето и затруднения при дишането.

Ако не се лекува незабавно, ботулизмът може да е смъртоносен за бебето. Симптомите включват запек, слаб плач, безизразна физиономия и нежелание за хранене и сучене.

Медът може да навреди на детските зъбки

Бебетата могат да обожават сладки храни. За да добавят повече вкус към храната, родителите могат да добавят пюре или сушени плодове, овесени ядки или кисело мляко.

Могат ли бебетата да ядат тестени храни, приготвени с мед?

Тестените изделия, съдържащи мед, не е хубаво да се дават на бебета. Дори и високата температура не може да убие бактериите, водещи до ботулизъм. Така печените храни, съдържащи мед, все пак могат да навредят на вашето бебче.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове