Кога здравословното хранене е безполезно

Кога здравословното хранене е безполезно - картинка 1

Изследване повдига завесата

Смята се, че правилното хранене помага да се поддържа здравето при стресови обстоятелства, пише medikforum.ru. Ново научно изследване на тази постановка показа обаче, че това далеч не е така. Както изяснили учените, може да се направи много по въпроса да останете в добра форма, но ако човек изпитва стрес, всички тези усилия нищо не значат.

Здравословното балансирано хранене е ефективно само при условие, че сте в спокойна среда и се чувствате добре. Изводът е на научни сътрудници от университета в Охайо, САЩ.

Проведени са серия експерименти сред 58 жени на средна възраст 53 години. На случаен принцип участниците били разделени на две групи – едната получавала здравословна закуска с високо съдържание на ненаситени мазнини, а другата - обратното.

Учените наблюдавали изменението в състоянието на дамите. Задавани са им и различни въпроси по отношение на стреса, направен им е и анализ на кръвта, за да се определят четири биомаркера на възпаление.
Изследователите са убедени, че жените, които не изпитвали стрес, имали най-ниски нива на възпалителните маркери в организма.

Участниците, които в този момент се намирали в състояние на стрес, демонстрирали повишена склонност към възпаления, дори да се придържали към правилно хранене. „При жените, страдащи от стрес, нивата на всичките четири маркера на възпаление бяха по-високи, независимо от това какъв вид закуска са употребявали“, казват в заключение учените.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове