Когато чалгата е по-платена от педагогиката

Когато чалгата е по-платена от педагогиката - картинка 1
Снимка: btv.bg

Учителката, която изкарва прехраната си с попфолк

Доста популярна стана младата учителка и певица Алиша Павлова. Само на 23 години, тя е постигнала най-съкровените си мечти - да бъде денем учителка, а вечер чалга певица, позната под името Ашли. 

Репортажът за нея подтиква у хората смесени чувства. Млада, красива и интелигентна учителка по музика и в същото време чалга изпълнителка в Студентски град и околните дискотеките.

btv.bg
Снимка: btv.bg

Какво е да водиш двойнствен живот и какво я е подтикнало към това действие? Първо и основно, има ли общо между двете и професии?

Какво е да си учител в днешно време?

Вярвам и винаги съм вярвала, че да бъдеш учител е призвание, което изисква огромна доза талант и знания, любов към децата и към това, което правим. Учителската професия е една от най-важните и отговорни в едно общество, учителят е човекът, който спомага за изграждането на характери. За съжаление, държавата не разбира това, съдейки по заплащането и отношението към голяма част от преподавателите в България, но пишем ли за това, темата би станала много разтегната и негативна.

Какво се оказва накрая, че днешните будители са принудени да работят на две места за прехраната си? Много от вас, включително и аз в началото, ще сметнем историята за лош пример и недопустим модел на поведение.

Но след като помислих по-обстойно върху темата, като бъдещ учител, сметнах, че Ашли не е "грешна". Това, което прави не е порочно в случай, че има ясно обособена граница между двата й свята.

btv.bg
Снимка: btv.bg

Все по-често срещаме хуленето на чалга музиката като причина за деградацията на младото поколение, за упадъка на народа. Когато голям процент от един народ слуша чалга, това за някои хора е проблем. За мен, отчасти също е, НО когато този вид музика влезе и в класните стаи - вече става "епидемия".

Госпожица Павлова е от тези млади хора, които трудно получават одобрението на околните с нещата, които върши. Тя е само на 23 години, а работи на две места. Завършила е "Народно пеене" В Широка лъка, но избира попфолкът. Защо? Защото хонорарът да пееш в чалга бар е много по-висок от това, да пееш на някое събитие народна музика. Кой не би предпочел материалното? Българинът има такава нагласа от далечни времена. Алши е пример, че за две вечери в столично заведение, тя изкарва колкото половината си заплата като учител на второкласници.

В последните години попфолкът загуби от славата си на "подходяща" за младото поколение музика, поради факта, че някои от колежките й "изгрубяват" в клиповете си с некоректен текст, музика, клип, поведение.

Алиша Павлова има за цел да разбие стереотипите в България. За това, че не всички попфолк певици са глупави. Тя е учителка по музика вече три месеца. Работата й там е задължително изискване, за да вземе диплома за музикален педагог. Сбъднала е и двете си мечти, но едно изказване пробуди у мен смесени чувства относно цялата "история" - това, че между училището и попфолка тя избира второто.

Питаме се, това ли се случи с родните ни будители, принудени ли са те да работят на две места, пък дори и като "чалга пеперудки"?

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове