Кои са българите в Панамагейт?

Кои са българите в Панамагейт? - картинка 1

За момента, изтеклите имена са само на бизнесмени

Скандалът на десетилетието вече взе първата си жертва в лицето на исландския премиер Сигмундур Гунлагсон. Наред с това, откриването на имена на важни световни лидери, в досиетата, ги постави в неудобна ситуация.

За България се оказа, че поне засега, не са открити имена на български политици

в масива от 11,5 млн. документи на Мосак Фонсека. По друг начин стоят нещата обаче с българския бизнес. Според Алексения Димитрова от в-к 24 часа,

 в документите се намират поне 150 български граждани и фирми.

Алексения е член на Международния консорциум на разследващите журналисти и е единствения български журналист, която има достъп до документите. Националната агенция за приходи официално поиска от консорциума, информация за български фирми, укриващи данъци в офшорни компании. Докато държавата получи достъп до тези данни и ги разсекрети, Алексения е единственото ни око в тази информация. Ето докъде стигнаха нейните разкрития до момента:

Николай и Евгения Баневи

Семейството е вписано са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и Панама, между 2005 и 2015 г. Пред в-к 24 часа Евгения Банева коментира, че не вижда нищо нередно в това и че не познава бизнесмен, който да не притежава офшорки. Тя не се страхува от проверка на НАП, защото си е плащала всички данъци. За Банева Панамагейт е поредната международна конспирация, която има за цел да отклони вниманието от проблемите на човечеството. Семейството има 120 регистрирани фирми в България, но освен това и фирми в Русия и Швейцария. Това по нейните думи зависи от възможностите, които предоставят отделните държави.

Петър Манджуков

Манджуков е собственик на офшорката Kegel Asset Management, регистрирана през 2001 г. на Британските Вирджински острови. През 2012 г, той я прехвърля на соята съпруга Иванета. Пред 24 часа той съобщава, че никога не е използвал офшорката, тя не е имала търговска дейност и той дори е забравил за нея. През 2015 г. Иванета Манджукова декларира, че средствата на компанията са от финансови инвестиции. Основният бизнес на Петър Манджуков е с оръжейната фирма Кинтекс. Той също така е бил собственик и на в-к Дума и не крие своите леви пристрастия.   

Чавдар Кънчев

Бившия шев на външнотърговската банка е бил директор, а след това и акционер в две фирми , регистрирани на Британските Вирджински острови преди 15 години. Кънчев потвърждава, че наистина има такива фирми на негово име, но те никога не са развивали дейност, а едната от тях, дори е закрита през 2013 г. Той допълни, че е искал да закрие и другата офшорка, но е имал проблеми и се е наложило да отложи нейното прекратяване. Банкерът Кънчев, от години избягва публичността, но при всяка парламентарна криза, неговото име изпъква като възможен служебен министър-председател. Не е тайна и че Кънчев е бил агент на държавна сигурност вербуван под псевдонима Виктор и докладващ във второ главно управление на ДС.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове