Кои са най-големите износители на оръжие в света?

Кои са най-големите износители на оръжие в света? - картинка 1

Индия е най-големият в света вносител на оръжие за последните 5 години

САЩ са засилили позицията си на водещ световен износител на оръжие през последните пет години, осигурявайки около една трета от оръжейните доставки в света. Това сочи доклад на Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА.
По оценките на СИПРИ световните оръжейни сделки са се увеличили с 10% в периода 2013-2017 г. САЩ в този период са извършили 34% от световните продажби, доставяйки оръжие на най-малко 98 държави. Голяма част от американският износ включва военни и транспортни самолети.


Американският износ в периода 2008-2012 г. се равняваше на 30% от общото за света. Малко по-малко от половината американски износ отива за Близкия Изток, а една трета - за АзияСаудитска Арабия е най-важният единичен клиент на американската оръжейна промишленост с близо 20% от американските продажби.
Русия остава вторият по големина световен износител на оръжие, извършвайки около 20% от световните доставки, които изпраща до 47 страни. Над половината руски износ е бил насочен къмИндия, Китай и Виетнам.
Франция е износителят, заел третото място, следвана от Германия и Китай. Пет страни - Индия, Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Китай - получават малко над една трета от световните оръжейни доставки. 
Индия е най-големият в света вносител на оръжие с 12% през наблюдавания период. Основни доставчици за страната са Русия, САЩ и Израел.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове